Radunović osudio ljekare koji su prijetili CEED-u

Upitan gdje je granica imeđu korupcije i sitne časti, kazao je da smatra poklonom sumu od dva, sedam, pa i do 30 EUR.
0 komentar(a)
Miodrag Radunović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Radunović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.03.2011. 17:56h

Ministar zdravlja, Miodrag Radunović, osudio je ljekare koji su prijetili Centru za ekonomski razvoj i preduzetništvo (CEED), koji je sproveo istraživanje o korupciji u zdravstvu, navodeći da se boji se da su upravo ti zdravstveni radnici nosioci negativnih pojava.

Radunović je prekorio ljekare jer su, kako je kazao, na neprimjeren način pokušali da utiču na one koji su besprekorno završili posao.

„Moja je poruka da se ljekari ostave takvog posla“, kazao je Radunović za Radio Crne Gore.

Prema njegovim riječima, neformalna plaćanja jesu problem crnogorskog zdravstva ali da je u tradiciji naroda da se ljekaru zahvali.

Upitan gdje je granica imeđu korupcije i sitne časti, kazao je da smatra poklonom sumu od dva, sedam, pa i do 30 EUR.

„U principu sve što se donese je mito. Po kodeksu nema potrebe ni čokoladu da pacijent donese“, kazao je Radunović.

Komentarišući tezu da je korupcija u uskoj vezi sa niskim platama zdravstvenih radnika, Radunović je kazao da je to nepojmivo jer, kako je kazao, ljekari imaju Kodeks, i čast.

„Ne prihvatam razlog da plata može da utiče da neko može da nešto uzme od bolesnika koji umire, ili mu treba pomoć“, kazao je Radunović.

Prema njegovim riječima, ako neko u svom genu ima lošu namjeru, može imati i milione EUR, on će opet uzeti od pacijenta.

Radunović je poručio građanima da zanemare tradiciju i kulturu.

„Nemojte tražiti modele zahvaljivanja i osim zdravstvene knjižice, nemojte ništa unositi u zdravstevenu ustanovu“, rekao je on.

Bonus video: