RAE: Jugopetrol da nastavi sa snabdijevanjem potrošača

Jugopetrol mora da nastavi pružati usluge prodaje i snabdijevanja naftnim proizvodima i gasom na tržištu Crne Gore uprkos isteku licence, a najduže do 31. marta naredne godine
129 pregleda 2 komentar(a)
Pumpa Jugopetrol, Foto: Arhiva "Vijesti"
Pumpa Jugopetrol, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.10.2013. 10:38h

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) naložila je kotorskom Jugopetrolu da nastavi da pruža usluge prodaje i snabdijevanja naftnim proizvodima i gasom na tržištu Crne Gore i nakon isteka perioda važenja licence, a najduže do 31. marta naredne godine.

Iz RAE su saopštili da je Jugopetrolu licenca za prodaju i snabdijevanje izdata 2005. godine i da je važila do 30. septembra ove godine."Razlog za podnošenje zahtjeva je što Jugopetrol, kao subjekat koji ima dominantni položaj na tržištu, nije blagovremeno pokrenuo postupak za izdavanje licenci i nije dostavio kompletnu dokumentaciju potrebnu za izdavanje licenci, zbog čega mu nova licenca nije mogla biti izdata, čime je doveo u opasnost sigurnost snabdijevanja i funkcionisanje tržišta naftnih proizvoda i gasa“, objasnili su iz RAE. Odluka je, kako su naveli, donijeta primjenom Zakona o energetici, kojim je utvrđeno da je nakon isteka roka važenja licence energetski subjekat dužan da na zahtjev RAE, radi sigurnosti snabdijevanja i obezbjeđenja funkcionisanja tržišta, nastavi da pruža usluge u skladu sa opštim aktima RAE. RAE je, nakon donošenja odluke, Agenciji za zaštitu konkurencije podnijela zahtjev za utvrđivanje postojanja zloupotreba na tržištu.U slučaju utvrđivanja postojanja zloupotrebe na tržištu ponašanje subjekta se, kako su naveli, može sankcionisati i primijeniti prekršajne mjere.

Bonus video: