Rafailovići će u Strazbur ako ne dobiju odštetu

Za zemlju na Zavali bez koje su ostali prije 25 godina, Rafailovići traže odštetu od oko 5,3 miliona
180 pregleda 1 komentar(a)
rt Zavala, Foto: Vuk Lajović
rt Zavala, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 30.08.2018. 19:48h

Vrhovni sud još nije odlučio da li bratstvo Rafailovića ima pravo na naknadu od Opštine Budva za oduzetih šest hektara zemlje na rtu Zavala.

Maratonski spor okončan je nakon što se Osnovni sud nakon osam godina izjasnio nenadležnim, pa su Rafailovići podnijeli žalbu Vrhovnom.

Riječ je o jednom od najskupljih sporova protiv Opštine Budva, vrijednom 5.389.049 eura, koliko Rafailovići traže za oduzetu zemlju.

Ističu da će pravdu potražiti u Strazburu ako se i najveća sudska instanca u Crnoj Gori oglasi nenadležnom, ili odbije tužbeni zahtjev.

Priča o jedinom zelenom pojasu u Budvi, šumi u nastavku luksuznog rezidencijalnog kompleksa “Dukley gardens“ na kojem se nalazi postrojenje za desalinizaciju, a na kojem su planeri predvidjeli izgradnju hotela “Jedro“ sa 27 spratova, dobila je sudski epilog nakon što je prije gotovo 25 godina zemlja Rafailovića u katastru upisana kao vlasništvo Opštine Budva.

Katastar je u to vrijeme snimao teren i navodno su sve parcele koje vlasnici nijesu obilježili upisane kao opštinsko zemljište.

Rafailovići tvrde da gotovo niko nije znao za snimanje i da zbog toga nijesu obilježili imovinu.

Zaplet se dogodio 2006. kada je firma “Moninvest”, u kojoj je jedna od osnivač bio Svetozar Marović, kupila od staromještanskih porodica Medin i Anzulović gotovo četiri hektara zemlje na Zavali.

Marovićeva firma ubrzo je ušla u partnerski odnos sa ruskim milijarderom Sergejom Polonskim i počela je gradnja luksuznog kompleksa.

Rafailovići su tada utvrdili da se zemlja ne vodi na njih, već na Opštinu koja je u to vrijeme pokušavala da je proda Polonskom.

Kriza je učinila svoje - Polonski je propao, a do prodaje nije došlo.

Pred Sudom u Nikšiću vodi se još jedan spor kojim Rafailovići traže da se utvrdi pravo svojine na 22.000 kvadrata oduzete zemlje na Zavali.

Vrijednost spora je pola miliona eura, navodi se u dokumentu budvanskog Sekretarijata za zaštitu imovine.

“Osnovni sud u Nikšiću je donio presudu kojom se odbija tužbeni zahtjev kao neosnovan. Na predmetnu presudu, tužioci su izjavili žalbu Višem sudu u Podgorici. Postupak po žalbi je u toku”.

Bonus video: