Raičević: Kupuju studente da ćute kad treba

Raičević tvrdi da očekuje glasanje po partijskoj liniji i glasanje na slijepo, šta su tradicionalni univerzitetski sportovi
184 pregleda 22 komentar(a)
Vladan Raičević, Foto: Svetlana Mandić
Vladan Raičević, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 31.10.2016. 20:29h

Studentski predstavnici na fakultetima Univerziteta Crne Gore (UCG) biraju se iz redova doušnika-poslušnika, što za posljedicu ima činjenicu da u prethodne tri godine nije donesena nijedna odluka koja bi išla na ruku studentskoj populaciji, već su im ukinute i neke olakšice koje su do sada imali, ocijenio je predsjednik Omladinske studentske asocijacije (OSA) Vladan Raičević.

Izbori za novi saziv Studentskog parlamenta (SP) UCG održaće se u novembru, a Raičević ocjenjuje da se ništa neće promijeniti:

"Jer bez obzira na to koliko studenata glasalo za tabor nezadovoljnih trenutnim stanjem, očekujem glasanje po partijskoj liniji i glasanje naslijepo, što su tradicionalni univerzitetski sportovi".

Ističe da je dosadašnja praksa pokazala da je SP produžena ruka aktuelnog režima:

"Nepostojanje napretka u pogledu pomjeranja na ljestvici najboljih univerziteta svijeta govori o negativnim aspektima stranačke raspodjele funkcija. Naime, predstavnici svakog fakulteta ponaosob dobijaju posebne, i to novčane poene na svaku oćutanu lošu odluku Senata, a nije tajna ni da ostvaruju značajan procenat od organizovanja studentskih putovanja i nabavke fakultetske opreme za koju su direktno zaduženi".

Prema riječima Raičevića, pojedini aktuelni studentski predstavnici su "revolucionarnim aktivnostima prvobitno skrenuli pažnju na svoju navodnu želju za promjenama".

"Kasnije su se, sasvim neočekivano, istakli kao zagovornici 'mudre i samouvjerene, evropski orijentisane politike', i to nakon samo jednog razgovora sa još evropejističnijom rektorkom (Radmila Vojvodić). Dakle, radi se o duboko ukorijenjenom plemenskom obrascu prema kome je pater familias, u ovom slučaju dekan, ujedno i glavni krojač studentske misli, pa ne začuđuje ni da takva doktrina vrlo radikalno nastupi prema pokretu neposlušnih. Podsjećam da su dvojica izabranih predstavnika jedinstvenog Filozofskog fakulteta naprasno i bez organizovanja novih izbora odstranjeni iz Studentskog parlamenta, a na njihovo mjesto su došli studenti kompatibilniji sa vladajućom garniturom", kazao je "Vijestima" Raičević.

Naglašava da je, tokom prošlih studentskih izbora, postojala ideja da kandidati javno izlože svoje programe, ali se to nije dogodilo:

"To znači da će svi studenti, a pogotovo brucoši, glasati za tri imena na papiru koja najbolje zvuče, ona koja imaju najbolji lobi ili pak ona koja nijesu bila lijena da se istaknu zaustavljanjem studenata pred samim glasačkim kutijama. Ne primjećujem da se bilo šta promijenilo u odnosu na prethodne izbore, tako da je identičan scenario sasvim moguć, čak i očekivan".

Ističe da su zahvaljujući "angažmanu" studentskih predstavnika domovi za smještaj studenata postali "povoljno okruženje za obavljanje nelegalnih radnji":

"Upravnicima domova, koji su u dosluhu sa centrima moći, data je neograničena sloboda odlučivanja o raspodjeli smještajnih kapaciteta, zbog čega ustupanje soba studentima koji nijesu ostvarili pravo na korišćenje istih ima za cilj ostvarivanje lične dobiti. Same prostorije su najčešće neuslovne, a ukoliko govorimo o smještaju za one sa nižim studijskim prosjekom, onda se pod tim podrazumijeva buka, nehigijena... A, ako je to hotel 'Onogošt' sa luksuznim sadržajima koje čak i nijeste tražili, onda se otvaraju mogućnosti za dodatno opterećenje kućnog budžeta. Sve ovo je odgovor na pitanje zbog čega se mladi odlučuju na studije u inostranstvu".

"Pavićević je veteran u zakulisnim radnjama na UCG"

Komentarišući to što je aktuelni predsjednik Studentskog parlamenta Miloš Pavićević postao vršilac dužnosti direktora preduzeća koje je osnovao Univerzitet Crne Gore, a sa ciljem da upravlja novcem od Univerzitetskog sportskog i kulturnog centra, Raičević navodi da je pitanje da li je ovaj potez uopšte iznenađenje:

"Pavićević je svakako značajna karika u lancu sitnih udvorica uz čiju je podignutu ruku DPS i po navici proslavljao svoje najveće antiakademske pobjede, zato smatram da mu je trebalo, kao veteranu u zakulisnim radnjama, pokloniti lijevo krilo nekog od privatnih univerziteta, ili njemu u čast privatizovati državni, shodno ulozi glavnog i odgovornog urednika u njegovoj propasti".

Obrazovanje razoreno u korist UDG

Raičević smatra da se od osnivanja Univerziteta Donja Gorica (UDG), čiji je jedan od vlasnika odlazeći premijer Milo Đukanović, orkestrirano radilo na "razaranju obrazovnih struktura koje promovišu crnogorski akademski sistem kao nacionalni proizvod sa dugom istorijom slobodoumlja i naučne objektivnosti".

"Uništenjem ovog sistema ne gubi samo naučna komora, već i ispijena nam zemlja koja će se, utonula u podaništvo, urušiti pod teretom sopstvene logike", smatra Raičević.

Bonus video: