Rajković: Dualno obrazovanje širiće se na sve gradove

Svaki učenik u dualnom sistemu prima mjesečnu naknadu i ima mentora kod poslodavca, ali njegov napredak prati i ocjenjuje organizator praktične nastave u školi
115 pregleda 0 komentar(a)
dualno obrazovanje, Foto: Mps.gov.me
dualno obrazovanje, Foto: Mps.gov.me
Ažurirano: 03.12.2017. 10:48h

Dualno obrazovanje širiće se na sve gradove u Crnoj Gori i na sve programe trećeg stepena, saopštio je direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković povodom početka realizacije dualnog sistema obrazovanja u Crnoj Gori.

Rajković je, govoreći o benefitima ove vrste obrazovanja, koja podrazumijeva paralelno učenje i rad kod poslodavca uz naknada, rekao da je poslije skoro decencije "Vlada stvorila uslove za realizaciju dualnog obrazovanja".

"Došlo je vrijeme da u edukaciju mnogo više uključimo poslodavce i podijelimo odgovornost za kvalitet stručne obuke. Nadam se da ćemo ovaj vid edukacije proširiti na sve škole i sve obrazovne programe trećeg stepena”.

Svaki učenik u dualnom sistemu prima mjesečnu naknadu i ima mentora kod poslodavca, ali njegov napredak prati i ocjenjuje organizator praktične nastave u školi. Prednost je i to što se učenici koji uđu u ovaj vid edukacije, potpisuju individualni ugovor sa poslodavcem za sve tri godine obuke, čime se značajno povećavaju šanse da se učenik kod tog poslodavca i zaposli.

Nebojša Delibašić, mentor iz Elco tima, koji je uključen u dualno obrazovanje, rekao je da postoji velika mogućnost da učenici koji se pokažu dobrim, dobiju i zaposlenje:

"Imamo četiri učenika koji, osim što uče u školi, imaju priliku da sve to povežu u praksi i raspoloženi su za prihvatanje novih znanja što će im biti važno za zaposlenje. Ukoliko se pokažu dobrim, Elco je otvoren i postoji mogućnost da se najbolji i zaposle".

Miodrag Mićović, profesor u podgoričkoj elektrotehničkoj školi i ujedno organizator praktične nastave, reako je da dualnim obrazovanjem napravljen veliki korak naprijed, te da su za sada zadovoljni i učenici i poslodavci. Ponovio je da učenici koji su u dualnom sistemu na prvoj godini provode jedan dan kod poslodavca, na drugoj dva, a na trećoj tri, čime se stvaraju uslovi da za postepenu tranziciju od školskog okruženja ka tržištu rada.

Veselin Pićurić, direktor srednje elektrotehničke škole "Vaso Aligrudić" iz Podgorice je rekao da će dualno obrazovanje bez sumnje učiniti da kompanije i privrednici dobiju kvalitetan kadar, a učenici brzo zapolsenje.

"Djeca su ovdje već počela da stiču vještine i ukoliko se pokažu dobrim ne sumnjam da će ih svaki poslodavac ostaviti na tom mjestu. Ono što je posebno važno jeste da nam je upravo dualno omogućilo da poslije devet godina upišemo učenike na program elektroinstalater. Jer, nije malo kad učenik koji je u dualnom obrazovanju prima naknadu za rad kod poslodavca koju mu obezbeđuje Ministarstvo, ali i stipendiju od 70 eura ukoliko se odluči za neki od deficitarnih smjerova u srednjoj stručnoj školi. Sada od naših 17 elektroinstalatera njih 9 ide kod poslodavca. I siguran sam da ćemo imati još više zainteresovanih učenika kada već naredne godine vide ovu djecu koja sebi obezbjeđuju sigurnu budućnost. To je i svrha svega što radimo.

"Svjesni činjenice da bez prakse nema ni kvalitetnog stručnog obrazovanja, izmijenili smo zakone i stvorili sve pretpostavke da stručne škole budu ne rezervni već prvi izbor svršenim osnovcima” rekao je director direktorata za srednje obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, Veljko Tomić.

"264 učenika u 12 opština i 17 škola je potpisalo ugovore sa poslodavcima. I oni će biti ti koji će razviti ne samo manuelne vještine, već i sposobnost prilagođavanja novim situacijama i preduzetničke kompetencije", zaključio je Tomić.

Bonus video: