Rajzing Rajnke ugostila Oliveru Lakić: Inspirisana sam njenim neustrašivim traganjem za istinom

Novinarka “Vijesti” Olivera Lakić dobitnica je Međunarodne nagrade "Hrabra žena" (International Women of Courage Award) koju dodjeljuje američki Stejt dipartment
3524 pregleda 6 komentar(a)
Olivera Lakić i Džudi Rajzing Rajnke, Foto: Ambasada SAD u Crnoj Gori
Olivera Lakić i Džudi Rajzing Rajnke, Foto: Ambasada SAD u Crnoj Gori
Ažurirano: 28.03.2019. 17:02h

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke ugostila je danas novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić, dobitnicu međunarodne nagrade "Hrabra žena".

Rajnke je u čast Lakić priredila svačani ručak na koji je pozvala i ambasadorke Velika Britanije, Austrije, Bugarske, OEBS i UN.

"Velika mi je čast da ugostim Oliveru Lakić, kao jednu od dobitnica nagrade "Hrabra žena" za 2019. Inspirsana sam njenim neustrašivim traganjem za istinom. Novinari su integralni dio svake demokratije", napisala je Rajnke na svom Tviter profilu.

Novinarka “Vijesti” Olivera Lakić dobitnica je Međunarodne nagrada "Hrabra žena" (International Women of Courage Award) koju dodjeljuje američki Stejt dipartment.

Lakić je ova nagrada uručena 7. marta na svečanosti u sjedištu Stejt departmenta u Vašingtonu.

Oliveri Lakić nagradu su tada uručili Prva dama SAD Melanija Tramp i američki državni sekretar Majk Pompeo.

Lakić je, kako je saopšteno, nagradu dobila za posvećenost istraživačkom novinarstvu i razotkrivanju korupcije i organizovanog kriminala, uprkos napadima na nju i prijetnjama upućenim njoj i članovima njene porodice.

Nagrada "Hrabra žena" se dodjeljuje ženama iz čitavog svijeta koje su, uprkos velikom ličnom riziku, primjer izvrsne hrabrosti i liderstva u promociji ljudskih prava, jednakosti žena i društvenog napretka.

Lakić je jedina novinarka i jedna od dvije Evropljanke, koje su nagrađene ove godine.

Nagrađene su još i žene iz Irske, Bangladeša, Burme, Džibutija, Egipta, Jordana, Perua, Šri Lanke i Tanzanije.

Uz Oliveru Lakić, među hrabrim ženama svijeta našle su se i pravnica i borkinja za ljudska prava Rohindža populacije Razia Sultana iz Bangladeša, mirovna aktivistkinja i borkinja za prava manjinskih zajednica u Burmi Nav K’njav Pav, policajka Mumina Husein Darar iz Džibutija koja se bavi borbom protiv terorizma, humanitarna radnica Mama Magi iz Egipta koja je posvećena radu sa djecom i porodicama u slamovima, pukovnik Kalida Kalaf Hana al-Tval iz Jordana, koja se godinama bavi izbjegličkim pitanjem u toj zemlji, misionarka Orla Trisi iz Irske koja je posvećena obrazovanju djevojčica i djevojaka u Južnom Sudanu, te nacionalna koordinatorka za tužioce iz oblasti zaštite životne sredine u Peruu Flor de Maria Vega Zapata, Marini de Livera iz Šri Lanke, osnivačica nevladine organizacije "Sestre u zakonu" koja se bori za prava žena i djece žrtava kriminala i tanzanijska aktivistkinja za ljudska prava Ana Alojs Henga.

Bonus video: