Rakčević: Umjesto planiranih parkova i zelenila, građani City kvarta dobili beton

Rakčević je ukazao da se u „centru urbanog planiranja Podgorice ne nalazi građanin, kao korisnik prostora, već ekonomski interes velikih građevinskih kompanija"
176 pregleda 19 komentar(a)
Luka Rakčević, Foto: Boris Pejović
Luka Rakčević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.10.2017. 11:22h

Građanski pokret URA će sjutra podnijeti zahtjev Upravi za inspekcijske poslove da izvrši inspekcijski nadzor zbog dva slučaja direktnog kršenja urbanističkih planova u Siti kvartu, na štetu građana Podgorice.

Potpredsjednik podgoričkog odbora GP URA Luka Rakčević je kazao da je neodgovornim odnosom Glavnog grada i nadležnog ministarstva, investitoru omogućeno da umjesto podzemne garaže sa 628 parking mjesta, između Profesorskih zgrada u Studentskoj ulici, problem parkinga riješi izlivanjem asfalta.

Rakčević je pojasnio da je prije izgradnje stambenih zgrada Univerziteta, važećom planskom dokumentacijom bilo predviđeno da se pitanje neophodnih parking prostora mora riješiti na prostoru istih urbanističkih parcela, a da na prostoru između zgrada bude izgrađena kolektivna podzemna garaža na dva nivoa. Tako bi, kako je kazao, na nadzemnom dijelu garaže bile izgrađene zelene i parkovske površine.

Umjesto toga, investitoru je, kako je istakao, omogućeno da pitanje parking prostora riješi izlivanjem asfalta na prostoru između zgrada, pa su građani umjesto zelenih površina, igrališta za djecu i drugih neophodnih sadržaja, ispred svojih zgrada dobili otvoreni parking, sa konstantnom bukom automobila i štetnim izduvnim gasovima.

"Tu podzemnu garažu moguće je graditi i danas, ali uz mnogo veće troškove uklanjanja postavljenog asfalta“, istakao je Rakčević konferenciji za medije održanoj na pomenutom parkingu.

Rakčević je naveo i primjer susjednog City kvarta, čija je izgradnja drastično odstupala od grafičkih prikaza, koje su investitorske kompanije koristile u toku izgradnje.

„Iako je grafičkim prikazima glavnog projekta, kojim su građevinske kompanije ubjeđivale potencijalne kupce stanova, na prostoru između stambenih zgrada današnjeg City kvarta bila obuhvaćena i izgradnja igrališta i drugih potrebnih sadržaja, kao i neuporedivo više zelenih površina, izvedena realnost je potpuno drugačija“, ukazao je Rakčević.

On je istakao da su takvim postupanjem građani današnjeg City kvarta „umjesto prostora za djecu, odmor i sportske aktivnosti, dobili atrijum pločica- klizavih zimi, a užarenih ljeti, koje ni najmanje ne ispunjavaju svrhu navedenih javnih površina, niti utiču na poboljšanje kvaliteta života stanara okolnih zgrada“.

„Umjesto da je Glavni grad obavezao investitora da u skladu sa planskom dokumentacijom, projektom i interesima građana drugačije uredi prostor između stambenih zgrada, on je nemarnim odnosom dozvolio neracionalno postavljanje šljunka i keramičkih pločica. Taj propust neodgovorne gradske uprave će ispravljati svi građani, a ne investitor koji na par stotina metara gradi novi stambeni blok", kazao je Rakčević.

Za sanaciju navedenog prostora, kako je kazao je, sudeći po konkursnim rješenjima Glavnog grada, potrebno je izdvojiti preko 740.000 eura.

Rakčević je najavio da će, nakon „Plana za Blok V i VI“, URA sjutra predstaviti i svoj plan za City kvart, u kome će se osvrnuti na najvažnije probleme sa kojima se građani tog dijela grada susrijeću.

Bonus video: