Raketni razarač SAD u Baru: Ovaj brod učestvuje u ratu protiv terorizma, napadao je Al Kaidu

"Prisustvo ovog broda u Jadranskom moru pokazuje našu kontinuiranu posvećenost kolektivnoj bezbjednosti Evrope", kazao je zapovjednik broda kapetan Džon Tobin
285 pregleda 27 komentar(a)
Ažurirano: 23.09.2017. 15:55h

Prvi put od ulaska Crne Gore u NATO, u luci u Baru u višednevnoj posjeti Mornarici VCG (MVCG) boravi ratni brod Mornarice SAD.

Raketni razarač USS Porter (DDG 78) je od 21. do 25. septembra na vezu u AD Port of Adria, a tokom posjete čiji je cilj jačanje američko-crnogorskih odnosa i saradnje na bezbjednosnom planu, oficiri i mornari sa broda imaju niz aktivnosti i susreta i sa kolegama iz MVCG i sa lokalnom zajednicom.

Zapovjednik broda kapetan Džon Tobin sa saradnicima primio je danas delegaciju crnogorskih medija kojima je predstavio brod i njegovu misiju u Baru.

"Na polju vojne bilateralne saradnje, sa MVCG smo već izveli nekoliko vježbi, a obišao nas je i komandant MVCG kapetan bojnog broda Darko Vuković. Bili smo na prijemu kod gradonačelnika Bara, ugostili smo15 ambasadora zemalja članica NATO, obišli OŠ "Srbija" u Starom Baru gdje smo đake podučavali engleskom jeziku. Naš fudbalski tim je sa lokalnim barskim odigrao prijateljsku utakmicu", rekao je novinarima kapetan Tobin koji je u Mornarici SAD od 1996. godine, a plan mu je, kaže da provede još najmanje 10.

Ukazujući da je Crna Gora prelijepa, "sa zaista divnim pejzažom, mnogo je zelenila na brdima oko Bara, a boje mora su zaista fantastične", Tobin je naglasio da su Barani izuzetno gostoljubivi i da članovi posade nakon obilazaka grada imaju samo riječi hvale i za prijem i za hranu "koja je izvanredna, a uživali su i na plažama i u obilasku kulturnih atrakcija".

"Prisustvo ovog broda u Jadranskom moru pokazuje našu kontinuiranu posvećenost kolektivnoj bezbjednosti Evrope. Cilj naše posjete je da učvrstimo saradnju na bezbjednosnom planu i da dalje razvijamo partnerstva naših naroda i mornarica. Matična luka nam je Rota u Španiji, velika pomorska i avio baza NATO pakta, a naša patrolna područja su Mediteran i Crno more, gdje obilazimo naše NATO partnere i učvršćujemo saradnju, uvijek možemo ostvariti progres u pomorskoj taktici i saradnji. Ovaj brod učestvuje u svjetskom ratu protiv terorizma, u kojem nam je i Crna Gora partner, već smo izveli nekoliko napada na Al Kaidu u Siriji, uvijek smo spremni da podržimo svaku naciju koja učestvuje u borbi protiv terorizma", dodao je Tobin.

Ovaj brod čiji je moto "Šampion slobode", 28. je po redu od ukupno 66 do sada sagrađenih u klasi "Erli Bark" višenamjenskih raketnih razarača čija je cijena gradnje i opremanja po brodu oko 1,8 milijardi dolara.

Posjeduje moćan AEGIS elektronski kompleks koji mu uz dodatnu opremu omogućava borbu protiv ciljeva u vazduhu, na moru, pod morem i na kopnu.

U svom arsenalu, ovaj 154 metara dug, a 20 metara širok brod gaza 9,4 metra i deplasmana oko 9.000 tona, ima višecjevne lansere raketa Harpun, Tomahavk, protivraketne projektile Standard 3 i VL ASROC, top od 127 mm, dva PVO sistema SEA RAM, dva trocjevna torpedna aparata.

Na krmenoj platformi se nalazi hangar za dva helikoptera "Sihouk", a brzinu od 30 čvorova omogućava mu pogonski kompleks ukupne snage 100.000 konjskih snaga.

Razarač je u upotrebi od 1999. godine, a posadu mu čine 71 oficir i podoficir i 210 mornara.

Na pitanje "Vijesti" kakva su mu dosadašnja iskustva sa MVCG, Tobin je odgovorio "fantastična!", dodajući da se raduje nastavku saradnje "i dolasku još naših brodova u Bar".

"MVCG je izuzetan domaćin, imamo bilateralne treninge na više polja, od operacija malih brodova i bordinga do procedura bojevih gađanja. Što se mog viđenja Bara tiče, pored protokolarnih susreta, obišao sam Stari Bar i tamo kod tvrđave imao izuzetan ručak, obišao sami vaše plaže", dodao je Tobin.

Njegovi asistenti, poručnik Marino i potporučnica Tomas, takođe su novinarima u prvi plan istakli gostoljubivost domaćina.

Marino koji dolazi iz američke države Njujork, kao i njegova koleginica, završio je mornaričku akademiju u Anapolisu koja slovi, dodao je, za jednu od pet najboljih i najprestižnijih javnih visokoškolskih insitucija u cijelim SAD.

Marinu je prvi ukrcaj bio na Havajima, na krstarici klase "Tajkonderoga", a na razaraču, kako je rekao, mornari u prosjeku provedu od dvije do četiri godine.

"Oficiri se brže rotiraju, a specijalisti za brodske elektronske i oružane sisteme sporije", ukazao je Marino.

Navodeći da je brod u patroli na moru u prosjeku od 4-6 mjeseci, potporučnica Tomas kazala je da u Baru mlađi ljudi dobro znaju engleski jezik, sa starijima se uglavnom sporazumijevala gestikulacijom rukama, "a na vašem jeziku sam naučila "Hvala i vama".

U Mornarici se u odnosu na sve ostale vidove oružanih snaga oduvijek najviše polaže na tradiciju, gdje ni SAD nisu izuzetak.

Ovaj razarač je tako peti američki ratni brod koji nosi ime dvije mornaričke legende - komodora Dejvida Portera (1780-1843) i njegovog sina admirala Dejvida Diksona Portera (1813-1891) koji su svojim legendarnim pomorskim dostignućima zaslužili počasno mjesto u istoriji američke Mornarice. Njihovi potrteti krase i komandni most razarača.

Upečatljiv znak tradicije je i staro brodsko zvono na pramcu razarača, uglačano tako da blješti na septembarskom suncu. Njegov specifikum je što se u njemu drži voda za krštenje djece članova posade“

"Svakom tako krštenom dječaku ili djevojčici se ime upisuje u unutrašnjost zvona i za ovih dvadeset godina, već je preko 200 imen au njemu. To je nastavak engleske pomorske tradicije iz XVII vijeka, kada su brodovi bili na moru i po nekoliko godina", objašnjava Marino.

Ambasada SAD u Podgorici: Nastavak napora američke VI flote na izgradnji interoperabilnosti SAD i Crne Gore

Iz Ambasade SAD u Podgorici saopštili su da je ova posjeta luci Bar u funkciji nastavka napora američke VI flote na izgradnji interoperabilnosti SAD i Crne Gore kao dijela Globalnog pomorskog partnerstva unapređenja pomorske bezbjednosti i sigurnosti.

"Američka VI flota sa sjedištem u Napulju izvodi široki spektar zajedničkih pomorskih operacija, često u saradnji sa savezničkim, zajedničkim i međuagencijskim partnerima, u cilju promovisanja američkih nacionalnih interesa i sigurnosti i stabilnosti u Evropi i Africi", navodi se u saopštenju Ambasade SAD u Podgorici.

Galerija

Bonus video: