Rakočević bi učio i tužioce

Odbor za politički sistem najavio je da će narednih dana ponovo zasjedati i da će tada predložiti Skupštini imena četiri buduća člana savjeta
197 pregleda 0 komentar(a)
Tužilački savjet, Foto: Zoran Đurić
Tužilački savjet, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 31.01.2018. 19:11h

Članstvo u Tužilačkom savjetu bio bi lični i profesionalni izazov, a pravnici koju bi se rado vidjeli u njemu, vjeruju da bi iskustvom doprinijeli boljem radu tužilačke organizacije.

To su juče pred skupštinskim Odborom za politički sistem istakli kandidati, njih 15, za četiri fotelje u Tužilačkom savjetu. Tako su na ponovljenom javnom pozivu izbjegli grešku većine prethodnika koji su se javili na decembarski konkurs i tada poslanicima kazali da ih je nadoknada za rad u Tužilačkom savjetu opredijelila da se prijave.

Odbor za politički sistem najavio je da će narednih dana ponovo zasjedati i da će tada predložiti Skupštini imena četiri buduća člana savjeta.

Dekan Pravnog fakulteta Velimir Rakočević saopštio je da bi njegova znanja iz oblasti kriminologije bila značajna za savjet:

"Posebno u dijelu edukacije, jer sada imamo neprihvatljivu situaciju u kojoj tužioci ne poznaju osnovne forenzičke sadržaje".

Tužilački savjet po zakonu nema veze sa istragama, on vodi “politiku” tužilaštva.

Advokat Gorica Vujisić napominje da ima veliko iskustvo u pravosuđu, te da kroz rad u Tužilačkom savjetu može doprinijeti boljem poštovanju i razumijevanju ljudskih prava.

Bivši sudija i tužilac Vukoman Golubović, sada advokat kazao je da "poznaje rad u sudnici sa svih aspekata” i da bi “mogao uticati na to da se određeni propusti u radu otklone".

V.d. dekana Fakulteta političkih nauka Milan Marković ocijenio je da je za njega profesionalni izazov da doprinese radu Tužilačkog savjeta i tužilaštva.

Jovan Poleksić smatra da njegove kolege moraju više da se uključe u rad kontrolnih tijela.

Advokatica Ana Stanković Mugoša ističe da je ne interesuje honorar u savjetu:

"Ima mnogo neopravdanih i neosnovanih optužnica. Smatram da se mora aktuelizovati odgovornost takvih tužilaca".

Profesorica Aneta Spaić napominje da je dužnost svih pravnika snaženje kontrolnih tijela, kao četvrte grane vlasti.

Načelnica MUP-a Zora Čizmović je istakla da ima profesionalne hrabrosti da identifikuje problem, a ne da ga gura pod tepih."Svjedoci smo oslobađajućih presuda za krivična djela poput pranja novca. Tražila bih analizu rada tužilaca koji su državu svojim radom puno koštali", poručila je ona.

Bonus video: