Rakočević: Istražni organi da ispitaju i razmrse poslovanje "Rekre"

"Da se pod krovom ove sindikalne centrale dešavaju krajnje sumljive stvari navodi i poslovanje Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju, gdje je Savez jedan od osnivača i vlasnik oko 46 odsto akcija"
2104 pregleda 5 komentar(a)
Nenad Rakočević, Foto: Filip Roganovič
Nenad Rakočević, Foto: Filip Roganovič

Poslovanje društva sa ograničenom odgovornošću za rekreaciju, odmor i banjsko liječenje radnika "Rekra" je jedno veliko zamršeno i krajnje sumljivo interesno klupko koje su istažni organi Crne Gore dužni da ispitaju i razmrse", saopštio je predsjednik Sindikata uprave I pravosuđa Nenad Rakočević.

Preduzeće "Rekra" osnovao je Savez sindikata Crne Gore.

Rakočević je kazao da je kao član Odbora direktora "Rekre", podnio krivičnu prijavu protiv predsjednice Odbora direktora Slavke Vučićević, kao i članova odbora Mladena Šuškavčevića i Đorđa Mugoše "zbog donošenja nezakonitih odluka".

"Krivična prijava je podnijeta i protiv Izvršnog direktora Rekre Radula Miljanića zbog realizacije nezakonitih odluka Odbora direktora, kao i protiv Generalnog sekretara Saveza Sindikata Duška Zarubice zbog otvorenog I direktnog podstrekivanja za donošenje nezakonitih odluka. I pored velikog broja upozorenja na nezakonitosti u njihovom postupanju, navedena grupacija je djelovala protiv propisa i time nanjela štetu u vidu nezakonitog raspolaganja namjenskih sredstava Fonda za rekreaciju i prevenciju radne invalidnosti", saopštop je Rakočević.

Navodi da se "u Rekru se slivaju milionska sredstva iz Fonda za rekraciju i prevenciju radne invalidnosti čiji je vlasnik Savez Sindikata, a koji se puni od sredstava poslodavaca po osnovu Opšteg Kolektivnog Ugovora".

"Rekra je dužna da po osnovu propisa ugovara i dijeli pansione za ljetovanja i banjska liječenja samo sindikalnim organizacijama članicama Saveza Sindikata Crne Gore koima su poslodavci uplatili sredstva. Međutim ove godine, a može se pretpostaviti i u prošlosti mjesta su unaprijed prije nego su uplaćena dijeljena sindikatima koji nisu članovi Saveza Sindikata, a čak su dijeljena i firmama i ustanovama koje nemaju ni sindikalnu organizovast radnika. U pitanju je veliki obim postupanja mimo postavljenih propisa, a sve se svodi na novac, odnosno na što veće uplate novca od strane poslodavaca".

Rakočević navodi da mu nikada nijesu dostavljeni podaci o tome ko je sve uplatio novac, kome su sve dijeljena mjesta za odmor i rehabilitaciju, kao i kolike su visine zarada direktora Rekre i njenih zaposlenih.

"Način poslovanja i donošenje navedenih odluka direktno nanosi štetu Savezu Sindikata, to jest članovima Saveza i njegovim zaposlenim. Da se pod krovom ove sindikalne centrale dešavaju krajnje sumljive stvari navodi i poslovanje Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju, gdje je Savez jedan od osnivača i vlasnik oko 46 odsto akcija. Traženi zahtjev od Glavnog odbora SSCG da nam između ostalog dostave podatke ko je sve od sindikalnih funkcionera i aktivista dobio stanove, koliko duguju novca za stanove, kao i informaciju kome je sve Savez uplatio ili donirao učešće, rukovodstvo Fonda je odbilo da dostavi pozivajući se na Zakon o zaštiti podataka. Iako je Savez jedan od osnivača i dioničara, te iako po Zakonu o slobodnom pristupu informacija svi građani Crne Gore na to imaju pravo, a ne samo Savez, do traženih informacija je izgleda nemoguće doći", zaključio je Rakočević.

Bonus video: