Rakočević još nosi teret sumnje da je plagijator

Optužbama da je novoizabrani dekan plagijator trebalo je da se pozabavi Sud časti UCG, čiji predsjednik Dražen Cerović juče nije odgovorio “Vijestima”
143 pregleda 5 komentar(a)
Velimir Rakočević, Foto: Savo Prelević
Velimir Rakočević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.05.2016. 05:33h

Profesor Velimir Rakočević danas zvanično preuzima dužnost dekana Pravnog fakulteta (PF), iako nadležni na Univerzitetu Crne Gore (UCG) još nijesu provjerili sumnju da je plagijator.

Sa UCG i PF juče nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li su ispitali navode Centra za građansko obrazovanje (CGO) u vezi sa sumnjom da je Rakočević plagirao udžbenik “Kriminologija” i doktorsku disertaciju “Otkrivanje i suzbijanje zloupotrebe droga”, o čemu su ranije pisale “Vijesti”.

Tim pitanjem trebalo je da se pozabavi Sud časti UCG, čiji predsjednik Dražen Cerović juče nije odgovorio “Vijestima”.

On je ranije kazao da će materijale predstaviti članovima suda na prvoj narednoj sjednici.

U odgovoru na pitanja CGO-a, Rakočević je ranije odgovorio da će se dostavljeni materijali razmatrati u “koordinaciji nadležnih organa” UCG-a.

Rakočević nije demantovao ranije pisanje “Vijesti”, odbivši da odgovori na pitanja, a juče nije odgovarao na pozive i SMS novinara.

Profesor beogradskog PF-a Đorđe Ignjatović je u eseju “Nedozvoljeno posezanje za tuđim u nauci”, objavljenom u analima te ustanove 2009. godine, optužio Rakočevića da je od kriminologa iz regiona prepisao knjigu i da je devet

strana doktorata prepisao od pokojnog novosadskog profesora Obrada Perića.

“Vijesti” su ranije objavile seriju tekstova o dvije Rakočevićeve “Kriminologije” sa istim nazivom, autorom i bibliotečkim brojem, ali različitog sadržaja, na koji niko od nadlažnih još nije reagovao, ili ih demantovao, kao i o dijelu njegove doktorske disertacije iz 2003. godine, koja se poklapa sa Perićevim člankom iz 1987.

Zbog pomenutih navoda, beogradski PF pokrenuo je postupak utvrđivanja originalnosti Rakočevićevog doktorata, a dekan tog fakulteta Sima Avramović tvrdi da je postupak još u toku.

Direktorica CGO Daliborka Uljarević ističe da su nadležni organi UCG bili blagovremeno upozoreni i da su imali sve mehanizme da “sačuvaju sopstveni ugled i ugled Pravnog fakulteta”.

“Nažalost, odlučili su da izbjegavaju odgovornost, a samim tim nanijeli sami najteži udarac reformama za koje se retorički zalažu”.

Uljarevićeva kaže da slučaj Rakočevića osnažuje “utisak da akademska zajednica zapravo ne stanuje u Crnoj Gori”.

“Zato je ovaj slučaj prerastao svog aktera, i postao simbol urušenog integriteta i kredibiliteta akademske zajednica koja glasno ćuti na sve društvene devijacije, budeći se povremeno samo kad osjeti interna previranja koja vode smanjenju norme, odnosno primanja. Na taj način, oni saučestvuju u gaženju akademske etike i ugleda UCG i fakultetskih jedinica kojima pripadaju”.

Ona je ocijenila da efikasna borba protiv korupcije u visokom obrazovanju može početi da daje efekte, tek kada se na univerzitetima nađu ljudi spremni da preduzmu hrabre korake u otvaranju opasnih tema.

Bonus video: