Ramusović: Bez većih kršenja kodeksa za četiri mjeseca rada Ombudsmana

"Većina reagovanja je riješena u razgovoru sa novinarima", kaže Ramusović
736 pregleda 4 komentar(a)
aida ramusovic, Foto: Savo Prelević
aida ramusovic, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.05.2013. 20:04h

Prvih četiri mjeseca rada Ombudsmana za medije Televizije Vijesti obilježilo je upoznavanja građana sa ulogom tog novog instituta na medijskoj sceni.

Kroz dvije promo kampanje, odnosno emitovanjem video spotova, građani su ohrabreni da se jave i prijave eventualno sporno izvještavanje sa stanovišta Kodeksa novinara Crne Gore.

"Prva četiri mjeseca rada obilježila su brojna pisma i i-mejlovi... U pismima se, ipak, uglavnom nije govorilo o problemima koji su u nadležnosti Ombudsmana, odnosno propisani Statutom", kaže Aida Ramusović, ombudsman za medije TV Vijesti.

U periodu od 25. januara do 10. maja, Ombudsmanu je stiglo jedno pismo koje spada u domen njenog djelovanja, a odnosilo se na navodnu nepreciznost u informaciji plasiranoj u informativnoj emisiji TV Vijesti.

"Analizom je utvrđeno da je gledalac pogrešno zaključio da je po srijedi kršenje novinarskih standarda, što mu je i obrazloženo u telefonskom odgovoru", kaže Ramusović.

Oko desetak telefonskih poziva koje je Ombudsman primila bili su uglavnom žalbe na rad novinara. Nakon tih razgovora, nijedan gledalac ili državna institucija koji su se javili nijesu htjeli da pokrenu zvaničan postupak i pozovu novinara na odgovornost.

Za četiri mjeseca Ombudsman je samoinicijativno reagovala 12 puta i to u slučajevima nepropisnog prikazivanja lica maloljetnika bez sakrivanja identiteta, zbog neprecizno saopštenih informacija, nepreciznih najava priloga ili dvosmislenih “hedova”, odnosno najava dnevnika.

"Većina reagovanja je riješena u razgovoru sa novinarima. U jednom slučaju je urednik/autor informativne emisije javno pojasnio kontekst izjave koju je sedam dana ranije dio gledalaca doživio kao uvrijedljivu", kaže Ramusović.

Ombudsman TV Vijesti u naredna četiri mjeseca planira direktni kontakt sa državnim institucijama

Kako kaže, u prvom kvartalu rada Ombudsmana nije bilo većih kršenja kodeksa. Takođe, u ovom periodu održana je obuka većine novinara u televiziji Vijesti o tome kako pratiti novinarski kodeks.

Obuku je održao profesionalni novinar - gost TV Vijesti.

Ombudsman TV Vijesti u naredna četiri mjeseca planira direktni kontakt sa državnim institucijama, kako bi se upoznali sa dosadašnjim aktivnostima i otvorili kanali za saradnju.

U planu je i da se Ombudsman TV Vijesti pridruži Svjetskoj asocijaciji Ombudsmana za medije (International Ombudsman Association - IOA).

Bonus video: