Rang-lista pred Višim sudom

Osnovni sud, po tužbi Slavka Brnovića, poništio odluku o raspodjeli 50 stanova gradskoj administraciji
403 pregleda 9 komentar(a)
Podjela stanova  Miomir Mugoša, Foto: Arhiva "Vijesti"
Podjela stanova Miomir Mugoša, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.11.2015. 20:26h

Glavni grad će uložiti žalbu Višem sudu na presudu Osnovnog suda, kojom je kao nezakonita, poništena odluka o raspodjeli 50 stanova zaposlenima u Glavnom gradu, uključujući sva pojedinačna rješenja o dodjeli stanova iz juna prošle godine.

Ta informacija je juče potvrđena “Vijestima” iz Biroa za odnose s javnošću Glavnog grada.

Konkurs za dodjelu stanova raspisan je 10. 3. 2014. godine, a rang-lista je, nakon određenih izmjena, utvrđena 2. jula. Ključeve stanova i rješenja su 7. jula prošle godine uručili tadašnji predsjednik komisije za rješavanje stambenih potreba lokalnih službenika i namještenika organa uprave Glavnog grada Miomir M. Mugoša i direktor Agencije za stanovanje Vladimir Tomović.

Sudija Osnovnog suda Snežana Armenko je presudu donijela 21. oktobra po tužbi zaposlenog u Glavnom gradu Slavka Brnovića.

Brnovićev advokat Igor Ivanović je kazao “Vijestima” da je tužbom tražen poništaj odluke tuženog o dodjeli stanova od 2.07.2014. godine, jer je njegov klijent u prvoj raspodjeli bio rangiran na 39. mjesto, koje donosi stan, dok je po žalbama učesnika konkursa na rang-listu pomjeren na 50, odnosno 51 mjesto, koje ne donosi stan. Ivanović je pojasnio da je njegov klijent dijelio 50. mjesto, ali sa slabijim brojem bodova za kriterijum "postojeća stambena situacija” od 50. na rang- listi. U presudi je, kako se navodi, istaknuto da Brnović ima pravni interes za podnošenje tužbe. Navodi se da pravni interes za podnošenje tužbe postoji kada se zbog stvarne nesigurnosti u pogledu nekog svog prava ili odnosa tužilac osjeća ugroženim u svom pravnom položaju, a opravdana je potreba da se putem suda ta nesigruna situacija riješi.

“Ukoliko Glavni grad Podgorica izjavi žalbu na presudu, o toj žalbi će odlučivati Viši sud u Podgorici. Ako je odbije kao neosnovanu, onda će Glavni grad vršiti ponovnu raspodjelu između istih kandidata, a ukoliko Viši sud ukine presudu, predmet će biti vraćen na ponovni postupak istom sudiji Osnovnog suda”, pojasnio je Ivanović.

Ivanović: Odluku nijesu poštovali

Ivanović je ocijenio da bodovanje većine učesnika na oglasu nije izvršeno u skladu sa odlukom o rješavanju stambenih potreba lokalnih službenika i namještenika, pa je na taj način povrijeđen zakon na štetu njegovog klijenta.

On je istakao da sud nije prihvatio način bodovanja njegovog klijenta po osnovu postojeće stambene situacije, jer nije utvrđeno činjenično stanje, pa bi se u ponovnom postupku to moralo uraditi u skladu sa pomenutom odlukom.

Bonus video: