Ranko Nikčević ne odustaje od štrajka glađu, odbio ljekarsku pomoć

Iako se ne osjeća dobro i iako su mu ljekari predložio bolničko liječenje, Nikčević je to odbio riješen da izdrži do kraja
188 pregleda 0 komentar(a)
Ranko Nikčević, Foto: Ivan Petrušić
Ranko Nikčević, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 09.05.2012. 20:00h

Trodnevni štrajk glađu i žeđu koji je Ranko Nikčević, iz nikšićkog naselja Straševina, počeo zbog nerješavanja problema koji ima zbog izlivanja donjeg toka rijeke Mrkošnice i plavljenja imanja danas se odrazio na njegovo zdravlje.

„Predsjednik opštinskog Sindikata Branko Gardašević poslao je hitnu pomoć da vidi u kakvom smo stanju Ljubisav Šiljak i ja. Ljubisavu je kontatovana upala pluća, a šećer, on je inače dijabetičar, je porastao na 11. Što se mene tiče pritisak mi je bio 180 sa 110, a puls 135“, kazao je Nikčević.

Iako se ne osjeća dobro i iako su mu ljekari predložio bolničko liječenje, Nikčević je to odbio riješen da izdrži do kraja.

„Maltene su me vukli da idem u bolnicu da ležim, ali nijesam htio. Odbio sam liječenje i želim da ovdje ostanem do kraja, pa šta god da bude. Morao sam da potpišem neki papir da odbijam liječenje, kako ne bi oni imali kakvih problema ako mi se što desi“, kazao je Nikčević.

Štrajkuje od Đurđevdana

On je na Đurđevdan u dvorištu kuće razapeo šator i počeo štrajk glađu i žeđu zahtijevajući da Opština i Elektroprivreda riješe problem izlivanja rijeke i „ukrote“ korito Mrkošnice.

Njemu se pridružio i Šiljak koji ima desetočlanu porodicu i koji je, iako dijabetičar, uglavnom sa Nikčevićem.

Podršku mu je uputilo i 45 komšija, među kojima i pet onih čija imanja Mrkošnica plavi. Nekoliko njih se ponudilo da sa Nikčevićem štrajkuje, ali je on odbio, jer nije želio da neko strada i da nekoga „nosi na duši“. Samo je pristao da mu Šiljak, koji je od početka uz njega, pravi društvo u borbi za „čista imanja“.

Njemu se pridružio i Šiljak koji ima desetočlanu porodicu i koji je, iako dijabetičar, uglavnom sa Nikčevićem

Mrkošnica plavi imanja osam mještana Straševine, a najgore je što kada se voda povuče ostanu blato, smeće, crkotine, zbog čega ne mogu da koriste zemlju. Godinama su se obraćali Elektroprivredi i Opštini, ali na njihove zahtjeve niko nije odgovorio.

Do prije nekoliko godina Elektroprivreda je Nikčevićima na račun obeštećenja plaćala godišnje 507 eura. Takvu odluku je donio Osnovni sud u Nikšiću. Kada se promijenio vlasnik EPCG je ukinula obeštećenje zbog čega je Nikčević podnio tužbu protiv njih.

Potpredsjednik Opštine Nikšić Momčilo Mićunović kazao da će kada budu imali vremena formirati komisiju koja će izaći na teren i utvrditi zbog čega dolazi do plavljenja pomenutih imanja, da će izmjeriti dno Mrkošnice i utvrditi kote.

Bonus video: