Raseljeni penzioneri ostali bez zdravstvene zaštite

"Vlada je obećala da će raseljenici koji pristanu na status stranaca sa stalnim nastanjenjem, dobiti sva prava kao crnogorski državljani, osim biračkog"
3 komentar(a)
Klinički centar, bolnica, Foto: Savo Prelević
Klinički centar, bolnica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.04.2014. 12:34h

Penzioneri sa Kosova, iz Bosne i Hercegovine (BiH) i Hrvatske, koji su raseljenički zamijenili statusom stranca sa stalnim nastanjenjem u Crnoj Gori, ostali su bez zdravstvene zaštite, trvde predstavnici udruženja raseljenih.

Kako je saopšteno iz Saveza udruzenja raseljenih Kosova i Metohije i Udruženja izbjeglih i raseljenih iz BiH i Hrvatske, penzioneri su bili primorani da raseljenički zamijene statusom stranaca sa stalnim nastanjenjem u Crnoj Gori, nakon čega su ostali bez zdravtsvene zaštite.

U saopštenju predsjednika tih asocijacija, Milenka Jovanovića i Duška Kondića, navodi se da to svjedoči o velikoj nepravdi i totalnoj diskriminaciji te populacije.

"Od penzionera u ovom statusu, među kojima je većina iznurenih, bolesnih i iznemoglih, da bi dobili crnogorske zdravstvene knjižice sada se traži da odjave prebivalište u državama porijekla, kao da su im u najmanju ruku u Crnoj Gori dali dvojno državljanstvo, što je i trebalo da se desi da je bilo iole pravde"

U praksi je, kako navode, sve to „jedna velika šarena laža, i ovaj status je, kako se ispostavlja, ciljano smišljena obmana“.

"Od penzionera u ovom statusu, među kojima je većina iznurenih, bolesnih i iznemoglih, da bi dobili crnogorske zdravstvene knjižice sada se traži da odjave prebivalište u državama porijekla, kao da su im u najmanju ruku u Crnoj Gori dali dvojno državljanstvo, što je i trebalo da se desi da je bilo iole pravde“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da to nije logično, niti je fizički izvodljivo.

Niti mi na to pristajemo, da stari i bolesni ljudi odjavljuju prebivališta u dislociranim organima MUP-a sa Kosmeta u centralnoj Srbiji, kao ni najstariji raseljenici koji bi radi toga trebalo da putuju u BiH i Hrvatsku“, kaže se u saopštenju.

Predstavnici raseljenih tvrde da više od polovine tih penzionera zbog zdravstvenog stanja ne bi moglo da otputuje u državu porijekla, „a da ne govorimo o njihovoh materijalnoj situaciji“.

Predstavnici raseljenih tvrde da više od polovine tih penzionera zbog zdravstvenog stanja ne bi moglo da otputuje u državu porijekla, „a da ne govorimo o njihovoh materijalnoj situaciji“

Prema njihovim riječima, problem sa zdravstvenom zaštitom penzionera u statusu stranaca sa stalnim nastanjenjem, samo je jedan u nizu pokazatelja da je Vladina Strategija za trajno rješavanje statusa te kategorije stanovnika Crne Gore propala.

"Jedino preostalo rješenje je bezuslovno dodjeljivanje crnogorskog državljanstva, u skladu Zakonom o državljanstvu koji predviđa takvu mogućnost za sve koji ovdje neprekidno borave najmanje deset godina, a što ispunjavanju podjednako raseljeni sa Kosmeta, iz BiH i Hrvatske“, kaže se u saopštenju.

U protivnom, kako se navodi, nastavlja se dalje iznurivanje raseljenih i nagomilavanje njihovih ionako prevelikih problema.

"U vezi sa ovim zahtijevamo hitan sastanak sa ministrom zdravlja Miodragom Radunovićem, uz prisustvo predstavnika UNHCR-a i vladine Uprave za zbrinjavanje izbjeglica, a sa problemom smo danas upoznali i Kancelariju Evropske unije u Crnoj Gori“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: