Raspisuju međunarodni tender za budvansko šetalište

Na sastanak su pozvani i predsjednik Odbora direktora HG Budvanska rivijera Saša Radović i direktorka Katarina Kažanegra, kao predstavnici najvećeg privrednog subjekta čije vlasništvo obuhvata značajan dio obalne zone u Budvi
1009 pregleda 2 komentar(a)
Inicijativa za novi izgled budvanskog šetališta, Foto: Vuk Lajović
Inicijativa za novi izgled budvanskog šetališta, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 01.07.2019. 16:35h

JP Morsko dobro, Opština Budva i Ministasrtvo održivog razvoja i turizma pokrenuli su inicijativu za raspisivanje međunarodnog konkursa za izradu idejnog arhitektonskog rješenja za uređenje budvanskog šetališta.

Na poziv Glavnog državnog arhitekte Dušana Vuksanovića, u Budvi su juče i danas boravili profesor arhitekture na Univerzitetu u Ljubljani Tadej Glažer iz Slovenije i arhitekta Zoran Boševski, profesor Univerziteta u Zagrebu, u svojstvu predloženih članova žirija iz inostranstva. Nakon što su juče izvršili obilazak cjelokupne obalne zone u Budvi i Bečićima, danas je u kabinetu menadžera Opštine Budva organizovan sastanak na kojem se razgovaralo o izradi projektnog zadatka za raspisivanje konkursa. Sastanku sa gostima prisustvovali su predsjednik Opštine Budva Marko Carević, menadžer Milo Božović, glavna gradska arhitektica Ana Samardžić, sekretar Sekretarijata za urbanizam i održivi razvoj Stevo Davidović sa svojim saradnicima, potom glavni državni arhitekta Dušan Vuksanović i direktor JP Morsko dobro Predrag Jelušić sa saradnicima.

Na sastanak su pozvani i predsjednik Odbora direktora HG Budvanska rivijera Saša Radović i direktorka Katarina Kažanegra, kao predstavnici najvećeg privrednog subjekta čije vlasništvo obuhvata značajan dio obalne zone u Budvi koja treba da se rekonstruiše.

Na današnjem sastanku je zaključeno da će Ministarstvo održivog razvoja i turizma formirati Komisiju za raspisivanje konkursa (žiri), dok je JP Morsko dobro kao jedan od inicijator ovog projekta doznačilo 100.000 eura. Ministarstvu za raspisivanje konkursa za idejno arhitektonsko rješenje budvnaskog šetališta. U skladu sa zakonskom regulativom, članovi komisije biće dva predstavnika iz inostranstva koja su posjetila Budvu, dok će Opština Budva, JP Morsko dobro i Ministarstvo održivog razvoja i turizma imati po jednog predstavnika uz dvojicu arhitekata iz Crne Gore.

Na sastanku je zaključeno i da će projektni zadatak tretirati područje od Gradskog parka u Budvi do Plavog kamena u Rafaliovićima uključujući pojas od gornjeg šetališta sve do mora u Budvi. Opština Budva će izraditi geodetske podloge koje moraju biti sastavni dio konkursnog materijala. Ministarstvo održivog razvoja i turizma će formirati tehnički tim za podršku konkursnoj komisiji koji će u cjelosti pripremiti materijal za projktni zadatak na osnovu smjernica JP Morsko dobro i Opštine Budva. Očekivanja su da međunarodni konkurs za idejno arhitektonsko rješenje šetališta u Budvi bude zvanično raspisan početkom septembra 2019. godine.

Bonus video: