Rat plemenika i opštine: Šest godina spora zbog zemlje za golf terene

Već šestu godinu traje sudski spor kojem izgled, još nema kraja. Mještani su uvjereni da će pravda ipak izaći na vidjelo
88 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2012. 16:01h

Dolazak belgijskog investitora Žan Luk Dumortijea, počasnog konzula te zemlje u Crnoj Gori, priča o jednoj od najvećih investicija, gradnji prvog golf terena sa 18 rupa na ovom dijelu Jadrana, donio je nespokoj u mirna sela Seoce i Prijevor na brdu Spas, iznad plaže Jaz.

Milionska prodaja te 2005, kada je Belgijanac odlučio da kupi nevjerovatnih 600 hiljada kvadrata zemlje, bila je incijalna kapisla da započne martonski sudski spor, kojem još nema kraja.

Belgijanac je preko svoje firme „Real estate Budva LLP“ kupio početkom februara, prije tačno sedam godina, 310.617,5 kvadrata zemlje, na dijelu Spasa okrenutom ka Jazu, od mještanina Petra Janovića, za šta je, kako piše u ugovoru zaključenom u cetinjskom sudu, plaćao pet eura po kvadratu, odnosno ukupno 1,5 miliona eura.

Naime, na velikoj zemljišnoj parceli, koja je u Upravi za nekretnine upisana kao 885/1 KO Prijevor II, a koja objedinjuje 621.235 kvadrata, upisani kao suvlasnici Opština i mještanin Petar Janović. Dumortije je kupio polovinu od mještanina Janovića, 30 hektara poznatijih kao Lovića lazine, a sa Opštinom, odnosno preko njenog preduzeća „Budva holding“, koja se upisala na polovinu zemljišnog kompleksa, odlučio da realizuje svoju viziju - izgradi golf teren, dva hotela i dvadesetak vila. Zemljišni kompleks na 60 hektara, koji pokriva cijelo brdo Spas od Budve, povjeren je od prije 15 dana zajedničkoj firmi „Jaoin venture”, koju su formirali Opština i Dumortije.

I dok se mastilo na velikom ugovoru, zaključenom od „Budve holding“ i firme „R.E.B“, vlasništvo Belgijanca, još praktično nije osušilo, revolt mještana je veći niko ikada. Nakon saznanja da je zemlja prodata, predstavnici triju bratstava, Janovića, Marinovića i Vasovića, pokrenuli su tužbu protiv svog saplemenika Petra Janovića, tvrdeći da je prodao njihovu zemlju, za šta imaju dokumentaciju, a tužba je podnijeta i protiv Opštine i države Crne Gore. Mještani tvrde da je Opština sebe upisala kao vlasnika na 30 hektara, iako je ta zemlja odvajkada pripadala stanovnicima Seoca i Prijevora.

I dok Petar Janović kategorički tvrdi da nije prodao ničiju, već svoju zemlju, a u Opštini su spremni, ukoliko mještani dokažu da je zemlja njihova, a ne državna, da isplate naknadu, već šestu godinu traje sudski spor kojem izgled, još nema kraja. Mještani su uvjereni da će pravda ipak izaći na vidjelo.

Oni traže da im se vrati zemlja i da se upišu kao njeni vlasnici, i hoće da oni pregovaraju sa investitorom.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: