Različiti aršini za milost Vujanovića

Kada mu se prije dvije godine obratio Beranac Vukašin Dobrašinović, koji je završio u zatvoru jer je prodavao drva kako bi prehranio petoro djece, predsjednika nije dirnula sirotinja
156 pregleda 44 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2012. 21:24h

Da porodične prilike i siromaštvo nijesu presudne za pomilovanje nekog osuđenika, kao što su juče tvrdili iz kabineta predsjednika države i ministra pravde, svjedoče slučajevi carinika Bora Jovanića i Beranca Vukašina Dobrašinovića.

Dajući milost, Filip Vujanović je brata sudije Blaža Jovanića, osuđenog za primanje mita, oslobodio dijela zatvorske kazne, prihvativši podatak Centra za socijalni rad da izdržava porodicu sa 155 eura.

Međutim, kada mu se prije dvije godine obratio Beranac Vukašin Dobrašinović, koji je završio u zatvoru jer je prodavao drva kako bi prehranio petoro djece, predsjednika nije dirnula njegova sirotinja.

“Osuđen sam na četiri godine zbog bespravne sječe jer je Uprava za šume odbila moj zahtjev da berem drva u svom lugu. Pošto od prodaje ogrijeva izdržavam petoro djece i suprugu, nijesam imao izbora. Amnestiju sam tražio čim sam osuđen, jer nije imao ko da mi prehrani djecu, ali me odbio. Obratio sam mu se i drugi put, ali sam i tada dobio negativan odgovor”, sjeća se Dobrašinović.

On kaže da je Vujanoviću slao podatke o porodičnim prilikama, uključujući i posjedovni list svog luga u kome je brao drva. “Amnestiju sam dobio nakon 14 mjeseci zatvora, od kojih sam 28 dana proveo štrajkujući glađu. Tek kada mi je pozlilo, a supruga i djeca su došla da štrajkuju pred zgradu Predsjedništva, pomilovan sam”, rekao je Dobrašinović.

Boro Jovanić je, međutim, saopštio da je živio samo od plate u Upravi carina i da je bio na ivici socijale jer je 155 eura zarađivao pošto je kažnjen zbog primanja mita. Po kom osnovu mu je sve oprošteno, pa je nakon robijanja vraćen u službu iako to Zakon o državnim namještenicima i Krivični zakonik zabranjuju, Ministarstvo finansija, koje nadzire rad Uprave carina, nije htjelo juče da objasni.

Iako je nejasno da li je predsjednik Filip Vujanović znao da Jovanić ima fantomsku privatnu firmu “Win win grup”, on i ministar pravde Duško Marković, morali su biti obaviješteni da je carinik dobrostojeći. To piše i u presudi Višeg suda kojom je osuđen, a koja im je bila na raspolaganju kada su vijećali o amnestiji.

Kabineti predsjednika države i ministra pravde optužili su prije dva dana “Vijesti” da su zlonamjerno interpretirale činjenice o pomilovanju Jovanića, insistirajući na tome da je izdržavao porodicu sa 155 eura. Nakon pisanja “Vijesti”, preko noći su, u srijedu veče, sa internet prezentacije “Win win group” sakriveni svi podaci o firmi i Jovaniću.

Galerija

Bonus video: