Razmjere kataklizme još mjere

Predsjednik Opštine Rožaje Rahman Husović kazao je da očekuje prvu procjenu od Uprave za šume, ali i objašnjenje kako su požari buknuli na toliko lokacija, čak i visoko na Hajli gdje još ima snijega...
6416 pregleda 0 komentar(a)
Vatra gutala sve pred sobom, Foto: Armin Ličina
Vatra gutala sve pred sobom, Foto: Armin Ličina

Nadležni državni i opštinski organi i institucije još nijesu sumirali posljedice i procijenili štete nastale nakon neviđenih požara koji su nedavno zahvatili trećinu teritorije Opštine Rožaje.

Predsjednik Opštine Rahman Husović (BS), koji je po funkciji i predsjednik Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje, “Vijestima” je rekao da očekuje najprije da Uprava za šume izvrši procjenu.

“Oni su, kao što znate, nadležni i za državne i za privatne šume. Svi požari su počeli u šumama, pa su se onda proširili na druge djelove teritorije i zahvatili privatnu imovinu. Uprava za šume, dakle, treba da nam objasni kako su to odjednom požari buknuli na toliko lokacija, pa čak i tamo visoko na planini Hajli, gdje još uvijek ima snijega i gdje ih nikada do sada nije bilo”, rekao je Husović.

On je kazao da će lično insistirati da se utvrdi odgovornost.

“Ubijeđen sam da je u pitanju ljudski faktor”.

Husović je kazao da je odmah formirana opštinska komisija za utvrđivanje štete, ali da još nije stigla da sve sumira.

Rožaje požar
Izgorjeli hektari šuma(Foto: Armin Ličina)

“Nadam se da ćemo odmah poslije državnih i vjerskih praznika nastaviti sa radom, i da ćemo nakon toga imati makar neke preliminarne procjene. Ono što već sada možemo reći, nakon snimanja terena iz vazduha, da će te štete biti veoma velike”.

Iza požara koji su gutali imovinu i šume, samo srećom ne i živote, ostale su kataklizmične slike. Vatrom opustošena šumska prostranstva djeluju kao sa druge planete...

Koordinacioni tim Vlade za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu takođe je nedvosmisleno saopštio da je za požare kriv ljudski faktor.

“Konstatovano da je u tri slučaja do požara uzrok problem na elektro-mreži, a da je u ostalim slučajevima, najvjerovatnije, požar bio namjerno izazvan. Nadležni organi intenzivno rade na rasvjetljavanju počinioca tih djela“, saopšteno je nakon sastanka tog tima sa policijom i Direktoratom za vanredne situacije.

Bio je to neobično vreo dan na sjeveru države za polovinu maja. Temperatura je za dva stepena prešla tropskih trideset stepeni, i bila visočija nego u Podgorici. Orkanski južni vjetar samo je pojačavao utisak da sve djeluje nestvarno i pogodovao munjevitom širenju vatre...

Rožajski vatrogasci su, ipak, uz brojnu podršku raznih organizacija i građana, uspjeli da požare stave pod kontrolu.

Prema riječima komandira Službe zaštite i spasavanja Nuradina Agovića, za samo dva-tri dana bilo je aktivno čak 60 požara na 18 lokaliteta.

Izgorjele su dvije nenaseljene kuće u Kaluđerskom lazu i Nurkovićima, brenta jednog privatnog preduzetnika u Bralićima, četiri sijena i jedan pomoćni objekat u Dacićima, kao i dvije garaže i pet vikendica.

Sav posao gašenja odrađen je uz pomoć samo tri specijalizovana kamiona, i još dvije cistijerne koje su angažovali Vodovod i Komunalno preduzeće. U pomoć je priskočilo još jedno vozilo iz Plava, dok ostale sjeverne opštine nijesu bile u mogućnosti da ustupe kamione za gašenje, jer su i na njihovim teritorijama buktjeli šumski požari.

Saopšteno je i da Vojska i Direktorat za vanredne situacije nijesu mogli angažovati helikoptere i avione, jer je usljed snažnog vjetra postojao veliki rizik za bezbjedno letjenje.

Najteža situacija je bila u selima: Daciće, Kaludjerski Laz, Ćosovica, Balotiće, Crnča, Bogaje i Seošnica, u kojima su gorjeli objekti.

U toku prve noći, požar je izbio na objektu škole u Dacićima, ali je zahvaljujući hitnoj intervenciji lokalnih službi brzo lokalizovan.

Na vanrednoj sjednici Koordinacionog tima za bespravne aktivnosti u šumarstvu u Rožajama, odmah nakon požara dogovorene su aktivnosti u cilju procjene štete i date smjernice svim nadležnim organima i subjektima.

Kako je saopšteno, korisnicima šuma je naloženo da odmah obustave sve radove u požarom zahvaćenom području, kako bi Komisija Uprave za šume i šumarska inspekcija izašle na teren i evidentirala postojeće stanje, nakon čega će se dati stručna usmjerenja i predlozi mjera za dalje postupanje.

Najavljeni su i sastanci sa preduzetnicima koji se bave otkupom ljekobilja, kao i korisnikom lovišta na tom području, kako bi se sinhronizovale sve aktivnosti na prevenciji od izbijanja daljih šumskih požara.

Uprkos tome što je gorjela trećina teritorije Opštine Rožaje i što je vatra proguta imovinu ljudi i nepregledna prostranstva najkvalitetnijih šuma, još niko nije snosio makar moralnu odgovornost.

Bonus video: