RCC: Alarmantan porast temperature u regionu Zapadnog Balkana

Sektori u kojima će se osjetiti njihov najveći uticaj su, kako se navodi, poljoprivreda, šumarstvo, vodni resursi i zdravlje ljudi
77 pregleda 3 komentar(a)
termometar, Foto: Shutterstock
termometar, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.06.2018. 10:21h

Studija o klimatskim promjenama na Zapadnom Balkanu, koju je objavilo Vijeće za regionalnu saradnju (RCC), ukazuje na alarmantan porast temperature u cijelom regionu.

Kako je saopšteno iz RCC-a, na cijeloj teritoriji regiona zabilježen je porast temperature od 1,2 stepena Celzijusova u skoroj budućnosti "koja će neminovno i dalje rasti za 1,7 do četiri, pa čak do kraja vijeka i premašiti pet stepeni, u zavisnosti od rezultata globalnih nastojanja da se smanji emisija stakleničkih gasova“, kaže se u saopštenju.

Analize klimatskih promjena u regionu, generalno, potvrđuju da su zdravlje ljudi, sigurnost i kvalitet života u velikoj mjeri osjetljivi na prirodne nepogode i gubitke usljed vremenskih prilika.

Sektori u kojima će se osjetiti njihov najveći uticaj su, kako se navodi, poljoprivreda, šumarstvo, vodni resursi i zdravlje ljudi.

Podaci o klimatskim promjenama u regionu ukazuju i na „napredovanje suptropske klime dalje na sjever, pri čemu će priobalna i južna područja biti veoma vruća i suva tokom ljetnjeg perioda, čije će se trajanje, prema očekivanjima, produžiti za jedan do dva mjeseca u periodu od skore budućnosti do kraja vijeka.

Prema istraživanju javnog mnijenja i privrednika, Balkanski barometar za 2017. godinu, koje sprovodi RCC, 73 odsto ljudi u regionu smatraju da su klimatske promjene problem.

"U tom pogledu nastavlja se uzlazni trend zabilježen 2015. godine, sa 77 odsto preduzeća u regionu koja su rekla da su preduzela određene mjere ili aktivnosti u cilju smanjenja štetnog uticaja na okolinu, dok je njih 21 odsto priznalo da ne rade ništa da umanje rizik po okolinu", kaže se u saopštenju.

U studiji je iznesen niz preporuka za smanjenje tereta koji je na pojedinačnim ekonomijama Zapadnog Balkana u pogledu rješavanja pitanja vezanih za klimatske promjene, a posebno s obzirom na nedostatak ljudskih resursa i drugih kapaciteta, kroz unaprjeđenje i usredsređenje na regionalnu saradnju.

Kao kandidati i potencijalni kandidati za pristupanje Evropskoj uniji (EU), sve ekonomije Zapadnog Balkana su motivisane da poštuju Pariski sporazum i ostvare ciljeve smanjenja emisije stakleničkih gasova do 2020, odnosno 2030. godine koje je postavila EU, kao i da povećaju energetsku efikasnost i proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

"Ekonomije Zapadnog Balkana su u tom cilju utvrdile prioritete u prilagođavanju klimatskim promjenama i ublažavanju njihovog uticaja, i nastavljaju da sa RCC-om rade na rješavanju pitanja vezanih za klimatske promjene i zaštitu okoline kroz Regionalnu radnu grupu za okolinu (RWG Env)", navodi se u saopštenju.

Studija o klimatskim promjenama na Zapadnom Balkanudio je aktivnosti RCC-a na provođenju strategije rasta "Jugoistočna Evropa 2020" (JIE 2020), u sklopu RWG Env.

RWG Env koju vodi RCC je međuvladina platforma namijenjena koordiniranju važnih regionalnih inicijativa i projekata u oblasti okoline i klimatskih promjena.

Bonus video: