RCUD iz Bijele "promaklo" 59 avio-bombi

Mornarica Vojske Crne Gore sa dna mora je izvadila čitav arsenal starih eksplozivnih naprava koje su ovdje zaostale iz vremena ratova vođenih tokom 20. vijeka
70 pregleda 7 komentar(a)
austrougarska mina, Foto: Arhiva "Vijesti"
austrougarska mina, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.02.2014. 17:39h

U velikoj akciji uklanjanja neeksplodiranih ubojnih sredstava iz Kumborskog tjesnaca i akvatorijuma bivše kasarne „Orijenski bataljon“, koja je realizovana u posljednja tri mjeseca prošle godine, Mornarica Vojske Crne Gore sa dna mora je izvadila čitav arsenal starih eksplozivnih naprava koje su ovdje zaostale iz vremena ratova vođenih tokom 20. vijeka.

"Akciju su koordinirano realizovali kompanija 'Azmont', Mornarica VCG i Direktorat za vanredne situacije MUP-a, u zadnjem kvartalu prošle godine, a sve u cilju stvaranja bezbjednih uslova za realizaciju projekta „Portonovi“ u Kumboru“, rečeno je „Vijestima“ u Ministarstvu odbrane.

Otkriveno je ono što već 12 godina 'promiče' JU „Regionalni centar za obuku ronilaca za podvodno deminiranje, traganje, spašavanje i kontrolu na moru“ RCUD iz Bijele i njenom direktoru Veselinu Mijajloviću koji je u više navrata proteklih godina samouvjereno izjavljivao da je RCUD praktično čistio crnogorsko podmorje od svih zaostalih neeksplodiranih ubojnih sredstava do dubine od 50 metara.

U akciji sprovedenoj u kumborskom akvatorijumu, međutim, ukupno je uklonjeno čak 64 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava - 59 avio-bombi, četiri dubinske bombe i jedna granata 40 kalibra mm te dvije školske avio-bombe, potvrđeno je „Vijestima” iz PR službe Ministarstva odbrane.

Da bi mornarički protivminski ronioci uklonili arsenal koji je promakao Mijajloviću i njegovom RCUD-u, bilo je potrebno ukupno 476 sati ronjenja pripadnika Pomorskog odreda MCG.

Iz Ministarstva odbrane nisu precizno odgovorili na pitanje gdje su bila uskladištena i uništavana eksplozivna sredstva izvađena iz kumborskog akvatorijuma.

“Sva sredstva su bezbjedno uklonjena iz mora i sinhronizovanom aktivnošću sa Direktoratom za vanredne situacije, odmah i uništena na bezbijednim lokacijama.“

Jedna od tih lokacija je i mornarički poligon na rtu Kočište na Luštici koja je nekada bila mjesto za ispitivanje morskih mina i drugih sredstava ratne tehnike koje je proizvodio tivatski Arsenal. Sa Kočišta su povremeno u protekla dva mjeseca dopirale eksplozije jačeg ili manjeg intenziteta, a mještani Krtola često su mogli vidjeti i stubove dima koji su se nakon detonacija, dizali sa tog dijela nenastanjene luštičke obale.

Azmont: Hvala Mornarici

"Nakon završenih aktivnosti, kompanija 'Azmont' je veoma srećna što je država Crna Gora očistila i more i kopno od neeksplodiranih ubojnih sredstava i samim tim omogućila početak izgradnje luksuznog kompleksa Portonovi u Kumboru. 'Azmont' je izuzetno zadovoljan timskim radom i apsolutno perfektnom saradnjom sa Mornaricom VCG, Ministarstvom odbrane i Direktorijatom za vanredne situacije MUP-a”, navodi se u saopštenju azerbejdžanske kompanije, koja je na 90 godina zakupila nekadašnju kasarnu “Orjenski bataljon”, a koju nam je proslijedilo Ministarstvo odbrane.

Bonus video: