RCUD na ulici, a dugovi rastu

Rok koji je država imala da tu JU iseli iz objekata nekadašnjeg hotela “Park”, koji je Vlada prodala “Carinama”, istekao 1. maja
267 pregleda 5 komentar(a)
Veselin Mijajlović
Veselin Mijajlović
Ažurirano: 14.05.2016. 18:32h

Regionalni centar za obuku ronilaca za podvodno deminiranje ( RCUD ) izgubio je spor sa dvojicom svojih bivših zaposlenih koji su je tužili za neisplaćene honorare, a uskori bi mogla i da se nađe na ulici, jer istekao rok koji je država imala da tu JU iseli iz objekata u kompleksu nekadašnjeg hotela “Park” u Bijeloj koji je Vlada prodala podgoričkoj kompaniji “Carine”.

Sutkinja Osnovnog suda u Herceg Novom Aleksandra Krivokapić-Kuhar u sporu koji su protiv RCUD -a pokrenula dvojica bivših ronilaca i deminera Dalibor Todorović i Veselin Dubljević, djelimično je usvojila njihov tužbeni zahtjev i 5. maja donijela prvostepenu presudu po kojoj im RCUD mora platiti ukupno skoro 10.000 eura sa pripadajućom kamatom, na ime „duga za obavljanje zadatakav vođe tima protivminskih ronilaca na realizaciji podvodnog čišćenja od neeksplodiranih ubojnih sredstava lokacije Čelopečeno u Bugarskoj“.

Dosuđeni iznos nešto je manji od onog koji su Dubljević i Todorović tražili tužbom protiv RCUD i njenog direktora Veselina Mijajlovića, navodeći da ih je ovaj uskratio za sva sredstva koja im je trebalo isplatiti u poslu vrijednom preko 408.440 hiljada dolara, a koji je RCUD odradio u jesen 2011. i naplatio ga od međunarodne organizacije ITF iz Ljubljane.

RCUD koji i dalje na papiru funkcioniše kao JU jer još nije sprovedena u djelo odluka Vlade stara više od godinu dana da se on transformiše u društvo sa ograničenom odgovornošću, pored ovog, nedavno je izgubio još jedan spor protiv bivših zaposlenih kojima takođe plaća po nekoliko hiljada eura odštete.

RCUD je u “nebranom grožđu” jer je i 1. maja istekao rok koji je država imala da tu JU iseli iz objekata u kompleksu nekadašnjeg hotela “Park” u Bijeloj koji je Vlada prodala podgoričkoj kompaniji “Carine”.

Firma biznismena Čedomira Popovića još nije zvanično preuzela posljedni dio tog kompleksa - staru kamenu vilu Đurković na obali u Bijeloj gdje je bila uprava RCUD -a i apartman koji je koristio Mijajlović.

Popović je “Vijestima” kazao da je najveći dio opreme i inventara ove JU iseljen i odnešen iz Bijele, te da će prema obećanju koje je dobio od ljudi iz RCUD -a, i sve što je preostalo u vili Đurković biti iseljeno u narednih pet do šest dana.

Zasada je nepoznato gdje će Mijajlović smjestiti JU kojom rukovodi već 14 godina, jer je i zvanično otpala mogućnost sa kojom se u proteklom periodu spekulisalo da se RCUD privremeno smjesti u dijelu reprezentativne “Vile Jadranska straža” koja je dio Doma za nezbrinutu djecu “Mladost” u Bijeloj.

“Ministarstvo rada i socijalnog staranja demantuje informaciju da će dio objekata JU Dječji dom “Mladost” Bijela biti korišćen za smještaj preduzeća RCUD ”, kazala je “Vijestima” portparolka Lela Vuković.

Istovremeno, kompanija “Luštica Development” uložila je prigovor obrađivačima nacrta Prostornog plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore koji su po narudžbi Ministarstva održivog razvoja i turizma, u sred budućeg 1,1 milijardu eura vrijednog novog turističkog grada Luštica Bay, ucrtali “Regionalni ronilački centar”, odnosno novo sjedište RCUD -a.

Bijeloj duguju 12 hiljada i neće da maknu brod “Explorer”

Jadransko brodogradilište Bijela u stečaju od RCUD -a potražuje 12.000 eura na ime neplaćenih radova i ležarine ronilačkog broda „Explorer“ koji već godinama stoji u Bijeloj. RCUD je „Explorer“ – nekadašnju hidrografsku barkasu Mornarice VSCG, držao u Risnu gdje je bio prepušten nebrizi i propadanju. Nakon što su „Vijesti“ o tome objavile tekst i fotografije, Mijajlović je „Explorer“ prebacio u Bijelu.

Vlada SAD je 2007. dala skoro 100.000 dolara za remont i opremanje „Explorera“ po potrebama RCUD -a u tivatskom Arsenalu, ali Mijajlović nikada nije koristio 350 hiljada eura vrijedan brod u njegovoj osnovnoj namjeni. Naprotiv, brod u državnoj svojini je u ljeto 2008. neovlašćeno korišten u poslovima polaganja dijela novog podvodnog kanalizacionog ispusta u zalivu Trašte, a koji je za kotorski Vodovod obavila privatna firma Mijajlovićevog sina Danila, „Aquanaut“ iz Podgorice.

Bonus video: