Referendum o Opštini Sutomore mora do kraja oktobra

Iz Savjeta tvrde da od podnošenja inicijative do raspisivanja referenduma treba da prođe najviše 90 dana, “što bi značilo do kraja oktobra”
3579 pregleda 3 komentar(a)
Tvrde da mogu sami: Sutomore, Foto: Arhiva "Vijesti"
Tvrde da mogu sami: Sutomore, Foto: Arhiva "Vijesti"

Savjet za vraćanje Opštine Sutomore tvrdi da do kraja ovog oktobra lokalna vlast u Baru mora da raspišu referendum za Opštinu Sutomore, za šta se zalažu još od sredine 2011.

U Savjetu tvrde da je njihov zahtjev utemeljen u Statutu opštine Bar, Zakonu o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, te u saglasnostima na petu inoviranu Studiju o društveno-ekonomskoj opravdanosti za teritorijalnom promjenom “svih Vladinih ministarstava i organa kojima je bila upućena”, a što su “Vijestima” predočili obimnom dokumentacijom i prepiskom sa resornim ministrima i direktorima direktorata i uprava iz minulih pet godina. “S obzirom na to da su se stekli svi zakonski uslovi, a da nakon podnošenja našeg dopisa lokalnoj upravi i samoupravi rokovi teku, od Opštine Bar očekujemo da raspiše referendum najkasnije do kraja oktobra”.

Oni navode da u Zakonu o lokalnoj samoupravi piše da se referendum “raspisuje na cijeloj teritoriji opštine ili na dijelu koji se odvaja”.

Oni su, kako kažu, 19. juna predsjednicima Opštine i SO Bar Dušanu Raičeviću i Miću Orlandiću dostavili Inicijativu za osnivanje-vraćanje Opštine Sutomore, “na koju u zakonskom roku nije bilo odgovora”, a na iste adrese dostavljena su i mišljenja ministarstava i organa državne uprave, te Studija o društveno-ekonomskoj opravdanosti formiranja opštine.

Iz Savjeta tvrde da od podnošenja inicijative do raspisivanja referenduma treba da prođe najviše 90 dana, “što bi značilo do kraja oktobra”.

“Zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Statut opštine Bar nalažu da se SO i Opština o podnijetoj inicijativi izjasne u roku od 30 dana, od dana dostavljanja, što se nije desilo. O našoj inicijativi obavijestili smo i najviše adrese u državi, predsjednika Mila Đukanovića i premijera Duška Markovića”, kazali su predstavnici Savjeta.

Bonus video: