Regionalne sajber vježbe prvi put u Crnoj Gori

„Cilj vježbe iz sajber sigurnosti je povećanje razumijevanja država kod postupanja u slučaju sajber incidenata i testiranje komunikacionih veza i procedura kod pravog sajber incidenta širokih razmjera“, saopšteno je iz Ministarstva
74 pregleda 0 komentar(a)
Haker, Foto: Shutterstock
Haker, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.09.2015. 18:04h

Regionalne sajber vježbe biće krajem septembra održane u Crnoj Gori, a cilj tog događaja je povećanje razumijevanja država kod postupanja u slučaju sajber incidenata, saopšteno je iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije.

Ministarstvo, kako je saopšteno, u saradnji sa Međunarodnom unijom za telekomunikacije (ITU), po prvi put na ovim prostorima, organizuje regionalnu konferenciju i seminar pod nazivom „Sajber vježbe“ (International Cyber Drill Exercises).

Sajber vježbe biće održane u okviru INFOFEST-a 2015 u u Bečićima, od 30. septembra do 2. oktobra.

„Cilj vježbe iz sajber sigurnosti je povećanje razumijevanja država kod postupanja u slučaju sajber incidenata i testiranje komunikacionih veza i procedura kod pravog sajber incidenta širokih razmjera. Događaj će se sastojati iz dva dijela“, saopšteno je iz Ministarstva.

Prvi dan je planiran za prezentacije i predavanja istaknutih stručnjaka iz ove oblasti i biće posvećen podizanju svijesti o aktuelnim sajber pitanjima i prijetnjama.

Drugi dio događaja trajati dva dana, u okviru kojeg će biti predstavljene sajber vježbe, koje obuhvataju simulaciju, zasnovanu na nekoliko različitih scenarija, sa ciljem da se poboljša komunikacija i CIRT/CERT timovima obezbijedi zajednički napor u ublažavanju sajber prijetnji, sa posebim osvrtom na efikasno rukovanje i reagovanje na incidente.

„Ovo je treća po redu manifestacija ovog tipa koju ITU organizuje u Evropi. Prva je održana u Grčkoj, a druga u Turskoj, dok se u regionu održava po prvi put u cilju doprinosa daljem razvitku sajber bezbjednosti“, kaže se u saopštenju.

Prvi dan „Sajber vježbi“ otvoren je za sve učesnike INFOFEST-a 2015, koji treba da se prethodno registruju i ispune online formular dostupan na sajtu ITU-a.

„Drugi i treći dan u vježbama mogu da učestvuju isključivo članovi nacionalnih CIRT/CERT timova, uz mogućnost prisustva ostalih učesnika INFOFEST-a, kao posmatrača, uz prethodno obaveznu registraciju“, rekli su iz Ministarstva.

Bonus video: