Regionalni stambeni program odobrio donaciju za Crnu Goru

Odobreno finansiranje za dodatnih 650 stambenih jedinica u BiH, Crnoj Gori i Srbiji
151 pregleda 1 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 07.12.2016. 17:14h

Regionalni stambeni program odobrio je donacije od 2,3 miliona dolara za Crnu Goru i od 9,2 miliona dolara za Srbiju za smještaj izbjeglica i interno raseljenih osoba, saopštio je Savjet Evrope.

Na sastanku 1. decembra Skupštine donatora i Nadzornog odbora Regionalnog stambenog programa (Regional Housing Programme - RHP), zajedničke inicijative BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, odobrene su donacije Srbiji i Crnoj Gori, kao i zahtjev BiH da se poveća budžet za dva ranije odobrena projekta.

Time je odobreno finansiranje za dodatnih 650 stambenih jedinica u BiH, Crnoj Gori i Srbiji.

Na sastanku u Razvojnoj banci Savjeta Evrope u Parizu, Evropska unija, koja je najveći donator RHP-a, najavila je da će potpuno ispuniti svoja obećanja, navodi se u saopštenju i dodaje da će nova sredstva omogućiti finansiranje do 3.000 stambenih jedinica, do 2021. godne.

Na sastanku je ocijenjeno da je sprovođenje programa, sada u četvrtoj godini, značajno napredovalo. Do kraja 2016. godine više od 1.000 stambenih jednica je "isporučeno", dok bi sledeće godine taj broj trebalo da se učetvorostruči.

U 2018. godini se očekuje ukupno 7.300 stambenih jedinica koje će koristiti više od 21.000 ugroženih izbjeglica i interno raseljenih osoba.

Zemlje partneri su ocijenile da je RHP obezbijedio platformu za konstruktivan dijalog, jačanje regionalne saradnje na političkom i operativnom nivou i začajno doprinio pomirenju, navodi se u saopštenju.

Bonus video: