Rekonstruisana i adaptirana ambulanta "Manastir Morača"

Ambulanta pruža zdravstvenu zaštitu za oko 700 stanovnika moračkih sela
848 pregleda 0 komentar(a)
Hrapović: Uloženo 35.000 eura, Foto: PR Centar
Hrapović: Uloženo 35.000 eura, Foto: PR Centar

U rekonstrukciju ambulante "Manastir Morača", koja pruža zdravstvenu zaštitu za oko 700 stanovnika moračkih sela, uloženo je 35 hiljada eura, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović, napominjući da je državi podjednako važna svaka zdravstvena ustanova.

Hrapović je rekao da se danas potvrđuje zajednička briga za zdravlje mještana moračkih sela, kroz adapticuju ambulante.

„Da je državi podjednako važna svaka zdravstvena ustanova u Crnoj Gori svjedoči i renoviranje ove zdravstvene stanice, u čiju je adaptaciju i rekonstrukciju uloženo 35 hiljada eura, od čega je Vlada, kroz budžet Fonda za zdravstveno osiguranje, izdvojila 20 hiljada, a 15 hiljada je obezbijeđeno iz sopstvenih sredstava i domaćinskim upravljanjem Doma zdravlja Kolašin, čiji je sastavni dio ova ambulanta“, objasnio je Hrapović.

On je mještanima moračkih sela poručio da su Vlada Crne Gore i Ministarstvo zdravlja brigu o zdravlju građana stavili u vrh prioriteta u svojim aktivnostima.

„Jedna od potvrda je i ovo ulaganje koje za cilj ima kontinuitet, kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu“, istakao je Hrapović.

On je dodao da je u tom zdravstvenom punktu smještena i Montefarmova apoteka koja, kako je rekao, snadbjevenošću pokriva potrebe mještana za neophodnom terapijom.

„Posebnu zahvalnost danas dugujemo ordinirajućim ljekarima koji vrlo često i u lošim vremenskim uslovima posvećeno obavljaju svoj posao i trude se da stignu do najudaljenijih domaćinstava čijim članovima je potrebna zdravstvena njega. Građani ovog područja na vrijeme dobijaju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i, preko patronažne njege, terapiju koja im je neophodna“, kazao je Hrapović.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje, Sead Čirgić, rekao je da je iz budžeta Fonda, za adaptaciju ambulante, opredijeljeno 20 hiljada eura i da su ta sredstva na optimalan način iskorišćena.

„Za Dom zdravlja Kolašin, za ovu godinu, kroz kapitalni budžet smo obezbijedili još 25 hiljada eura, od kojih će se otvoriti još jedna ambulanta čime, vjerujem da ćemo na području Kolašina obezbijediti dostupnu zdravstvenu zaštitu. Ovim se realizuje strategija Vlade i Ministarstva zdravlja da se obezbijedi dostupna zdravstvena zaštita za kompletan sjever Crne Gore“, kazao je Čirgić.

Direktorica Doma zdravlja Kolašin, Dragica Popović, pojasnila je da se pružanje zdravstvene zaštite u ambulanti Manastira Morača sprovodi na primarnom nivou.

„To je isturena ambulanta Doma zdravlja u Kolašinu. Četvrtkom dolazi izabrani doktor za odrasle sa svojim timom, koji na primarnom nivou zdravstvene zaštite pruža uslugu u svakom pogledu, svakom pacijentu, iz moračkih sela“, kazala je Popović.

Svi pacijenti, kako je istakla, imaju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

„Budu pregledani, dobiju odgovarajuću terapiju, imaju mogućnost da podignu terapiju, a patronažna služba je dostupna i zastupljena u svakoj kući. Terapija se dijeli i nijedan pacijent nije uskraćen za pružanje tog nivoa zdravstvene zaštite“, kazala je Popović.

Ona je rekla da se vrše sistematski pregledi i vakcinacija djece u svim selima gdje postoje škole i u samoj ambulanti.

Adaptacijom ambulante Manastira Morača, kako je ukazala Popović, stvoreni su prostorni uslovi za bolji kvalitet pružanja zdravstvene zaštite i dostupniju zdravstvenu zaštitu stanovnicima moračkih sela.

Mještanka iz mjesne zajedinice Manastir Morača, Radmila Radulović, upoređujući prethodno i sadašnje stanje ambulante, kazala je da je sada „prezadovoljna“ i da novi izgled objekta nosi lijepu sliku za Moraču i Moračane, ali i dalje u region.

„Ovo je turističko mjesto. Ovuda prođe mnogo turista. Ovo je ogledalo za zdravstvo Crne Gore, za Kolašin, za Dom zdravlja. Turisti će, kada vide ovo, pomisliti kako su tek dobri objekti u gradovima, kada su ovako sređeni u jednom malom mjestu. Ovo je divota i šalje lijepu sliku u svijet. Prezadovoljna sam i svi treba da budemo zadovoljni izgledom ovog objekta“, kazala je Radulović.

Bonus video: