Rekonstruisana skladišta municije i eksplozivnih sredstava u Brezoviku

Milica Pejanović Đurišić podsjetila je da Ministarstvo odbrane Njemačku smatra važnim i pouzdanim partnerom CG na putu evroatlanskih integracija
129 pregleda 1 komentar(a)
Pius Fišer, Milica Pejanović Đurišić, Foto: Gov.me
Pius Fišer, Milica Pejanović Đurišić, Foto: Gov.me
Ažurirano: 26.03.2013. 16:58h

U Brezoviku su danas otvorena dva rekonstruisana objekta za skladište municije i eksplozivnih sredstava, za koje je njemačka Vlada obezbijedila donaciju od 200 hiljada eura.

Ministar odbrane Crne Gore Milica Pejanović – Đurišić i ambasador Njemačke Pius Fišer ozvaničili su završetak rekonstrukcije skladišta, u kojim će se u skladu sa međunarodnim bezbjednosnim standardima, skladištiti 800 tona vojnog naoružanja i municije.

Pejanović – Đurišić kazala je da taj projekat predstavlja još jedan dokaz uspješne saradnje Ministarstva i Vlade Njemačke.

Fišer je rekao da mu je zadovoljstvo što Ministarstvu odbrane predaje dva rekonstruisana skladišta, jer je uništavanje naoružanja jedan od prioriteta

„Prioritet Vlade i Ministrastva odbrane je da osigura bezbjedno okruženje za svoje građane, pa će i dva rekonstruisana objekta doprinijeti ispunjenju tog cilja, baš kao što je ranije urađeno sa skladištem Taraš kod Danilovgrada u kome se sada bezbjedno čuva više od 800 tona municije i minsko – eksplozivnih sredstava“, kazala je ona.

Pejanović – Đurišić podsjetila je da Ministarstvo Njemačku smatra važnim i pouzdanim partnerom Crne Gore na putu evroatlanskih integracija.

„Očekujem da će i novi projekti ostvareni, ne samo kroz saradnju sa Njemačkom, već i kroz multilateralnu saradnju u okviru Mondem programa, doprinijeti da ubuduće imamo još više tavakvih objekata koji će zadovoljavati najviše standarde za čuvanje i municije i viška naoružanja, čemu ćemo se posvetiti još intenzivnije nego do sada“, kazala je Pejanović – Đurišić.

Fišer je rekao da mu je zadovoljstvo što Ministarstvu odbrane predaje dva rekonstruisana skladišta, jer je uništavanje naoružanja jedan od prioriteta.

„Obilazeći oronule objekte prošle godine u Brezoviku sa pukovnikom Rafetom Kosovcem, zaključili smo da je rekonstrukcija neophodna što prije jer bi mogla biti ugrožena bezbjednost okolnih mještana. Ministarstvo je predložilo projekat, nakon čega smo potpisali ugovor o donaciji“, kazao je Fišer.

On je naveo da su sredstva kojim raspolažu za donacije za ovu godinu prilično istrošena, ali da se nada da u narednoj može doći do realizacije sličnog projekta.

Rekonstrukciji dva skladišta od po 440 kvadrata u Brezoviku, počela je u oktobru prošle godine a završena je krajem decembra, uz nadzor predstavnika ambasade Njemačke i Ministarstva odbrane.

Na objektima je zamijenjena krovna konstrukcija, završena hidro i termoizolacija, izmijenjeni prozori i vrata, postavljena nova gromobranska zaštita, čime su stvoreni uslovi za bezbjedno skladištenje municije i eksplozivnih sredstava i prilikom eksplozivnih pražnjenja i elektriciteta.

Bonus video: