Rekonstruisano odjeljenje oftalmologije u bolnici u Nikšiću: "Apartmanski nivo"

"Dobili smo ambijent koji odgovara onome što je do sada urađeno u bolnici. Takvim standardima smo do sad uradili preko 80 odsto smještajnih kapaciteta bolnice", kazao je direktor bolnice dr Ilija Ašanin, na konferenciji za novinare
683 pregleda 0 komentar(a)
Rekonstruisano odjeljenje oftalmologije u bolnici u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Rekonstruisano odjeljenje oftalmologije u bolnici u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 16.05.2017. 13:05h

Završena je rekonstrukcija oftalmološkog odjeljenja u nikšićkoj Opštoj bolnici, a za tu svrhu je utrošeno 185 hiljada eura.

Novac je obezbijeđen zahvaljujući donaciji američke ambasade u Crnoj Gori.

"Prostor smo doveli do apartmanskog nivoa i dobili smo ambijent koji odgovara onome što je do sada urađeno u bolnici. Takvim standardima smo do sad uradili preko 80 odsto smještajnih kapaciteta bolnice", kazao je direktor bolnice dr Ilija Ašanin, na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima predstoji nabavka i postavljanje novog inventara u vrijednosti od 20 hiljada eura. Ta investicija nije bila predviđena pomenutom donacijom i biće završena u narednih mjesec dana.

"Na tom odjeljenju je 14 kreveta. Taj odsjek u prosjeku godišnje u ambulantnom dijelu uradi preko 11 hiljada pregleda, pa po broju ambulantnih pregleda na nivou opštih bolnica nikšićka oftalmologija spada u red vodećih", kazao je Ašanin.

Prema njegovim riječima odjeljenje oftalmologije ima modernu opremu koja je nabavljena prije četiri godine, ali im fali ljekara, pa će u narednom periodu biti raspisana jedna specijalizacija.

Prema riječima Ašanina nastavlja se sa adaptacijom bolnice i u toku je tender za adaptaciju dijela operacionog bloka, a biće raspisan i tender za nabavku dijela opreme koja je potrebna za radiologiju i za neonatologiju. Sredstva su obezbijeđena iz donacija.

"Nabavljen je elektromotorni sistem u vrijednosti 32 hiljade eura, a služi za rad u operacionom bloku za potrebe odjeljenja za ortopediju. To je trenutno jedan od najmodernijih setova za tu namjenu, a sredstva su takođe obezbijeđena iz donacija", kazao je Ašanin.

Ostalo je, prema njegovim riječima, da se rekonstruišu još odjeljenja ginekologije i porodilište, a planirano je da, zajedno sa bolnicom u Brezoviku, organizuju prvu službu za patologiju u Nikšiću.

Bonus video: