Rekordna godina za tivatske vatrogasce - Vijesti.me
Pune ruke posla

Rekordna godina za tivatske vatrogasce

Služba zaštite i spasavanja Opštine Tivat lani imala 462 intervencije, gotovo duplo više nego 2018.

Tivatski vatrogasci
Tivatski vatrogasci (Foto: Siniša Luković)

Protekla godina sa stanovišta broja intervencija i aktivnosti bila je rekordna za Službu zaštite i spasavanja (SZS) Opštine Tivat koja je lani imala čak 462 intervencije. To je za skoro duplo više od 2018. kada su tivatski vatrogasci i spasioci imali ukupno 257 intevencija.

Da se Tivat ubrzano razvija, a sa time raste i potreba za angažovanjem SZS, pokazuju i brojke u protekle četiri godine, pa su tako u 2016. bile 92 intervencije, godinu kasnije 221, u 2018. ih je bilo 257, dok je ih je lani bilo 462.


Prosječna stopa uvećanja angažovanja SZS u proteklom četvorogodišnjem periodu iznosi oko 75 odsto godišnje, pa su se kao potpuno opravdana pokazala sva ulaganja lokalne uprave u poboljšanje tehničke i kadrovske osposobljenosti ove Službe koja važi za jednu od najboljih te vrste u državi.


Zbog odličnih rezultata koje postiže, SZS Tivat je lani dobila i najveće priznanje grada - Novembarsku nagradu Opštine Tivat.
„Služba zaštite i spasavanja je u prethodnom periodu pokazala svu snagu jedne ovakve službe, bili su odgovorni, humani, efikasni i nadasve su svakoj intervenciji pristupili ljudski. Bili su na usluzi svim građanima i gostima Tivta kako u situacijama požara, poplave, traganja za nastradalim, nestalim, u pomoći bolesnima, unesrećenima, dobrovoljni davaoci krvi, dostavljali su vodu građanstvu, održali grad čistim i pružali svaku vrstu pomoći i podrške kad je god kome trebalo 24 časa dnevno svih 365 dana u godini.

Uigrani tim koji sa puno empatije, čovječnosti, požrtvovanja, strasti i velike hrabrosti pristupa svakoj akciji i intervenciji. Posebnu hrabrost, požrtvovanje i odricanje su pokazali 2017. godine kada su na požaru proveli 1.400 sati”, piše u obrazlođenju odluke žirija da Novembarsku nagradu dodijeli tivatskim vatrogascima i spasiocima.


SZS, na čijem je čelu spacijalista zaštite od požara Zoran Barbić, lani je imala 25 slučajeva gašenja požara na objektima, 16 puta gasili su požare na otvorenom, a u pet navrata zapaljene dimnjake na objektima. Intervenisalo se četiri puta u slučajevima požara na vozilima, u dva navrata zbog požara na plovilima, kao i u 33 navrata kada su gorjeli kontejneri za smeće.


Tivatski vatrogasci lani su imali i osam intervencija u spasavanju povrijeđenih u saobraćajnim udesima, 15 intervencija prilikom poplava, dvije pretrage terena u potrazi za nestalim licima, 38 tehničkih intervencija i devet slučajeva kada su građanima pomagali vadeći zmije iz njihovih vozila ili objekata.


Uz brojne slučajeve pružanja asistencija policiji, Hitnoj pomoći i obezbjeđivanjima raznih skupova, pripadnici SZS Tivat lani su u dva navrata izlazili na intervencije pružajući pomoć kolegama u gašenju požara u susjednim opštinama, a jednom su intervenisali i u inostranstvu jer je jedna njihova ekipa sa specijalnim tehničkim viozilom, bila dio crnogorskog kontingenta upućenog u Albaniju na ispomoć u saniranju poljedica tamošnjih katastrofalnih zemljotresa.


U izvještaju o radu SZS za 2019. koji bi trebalo da se nađe pred odbornicima na predstojećoj sjednici lokalnog parlementa, posebno se apostrofira sve veći broj komplikovanih intervencija i požara na objektima koji su lani, nažalost, odnijeli i dvije ljudske žrtve u Krotlima i na Lovanji, kao i na veoma ozbiljan slučaj curenja tečnog naftnog gasa iz kotlarnice Srednje škole “Mladost” u Tivtu koji je srećom i zbog primjerene intervencije pripadnika SZS, prošao bez ozbiljnijih posljedica.


Vidi sve komentare