Remont skuplji od voza

Voz sa “neispravnim kočnicama” kupljen je kao nov za 1,1 milion eura, tvrdi inžinjer Milisav Dragojević
78 pregleda 6 komentar(a)
Milisav Dragojević
Milisav Dragojević
Ažurirano: 18.10.2015. 06:29h

Remont voza, za koji inžinjer Milisav Dragojević tvrdi da saobraća sa neispravnim kočnicama na liniji Bar - Nikšić, koštao je više od 1,3 miliona eura.

Dragojević je “Vijestima” kazao da je za remont plaćeno više nego za kupovinu nekada novog voza.

“Vijesti” su imale uvid u račun, prema kojem je Željeznički prevoz Crne Gore (ŽPCG) “glavnu opravku” voza EMV 412/416-045/046 hrvatskom preduzeću “Gredelj” platio više od 735 hiljada eura.

Ostatak je potrošen za potrebe ugradnje djelova, dodatno odobrenje, carinske i troškove transporta, špedicije i dnevnica, piše u dokumentima u koji su “Vijesti” imale uvid.

“Taj voz je kupljen za oko milion i 200 klirinških dolara, odnosno današnjih 1,1 milion eura. Da ne pominjem da je voz ostao na popravci više od tri godine, a ugovorom je predviđeno da popravka traje 90 dana”, kazao je Dragojević juče “Vijestima”.

Iz ŽPCG, na čijem čelu je Milojica Zindović, nijesu željeli da odgovore koliko je koštao remont i kako su potom utvrdili “niz nedostataka” na vozu koji se opravljao tri godine, što piše u zapisniku sa probne vožnje.

Saopštili su da su “dosta puta obrazložili jedinu i pravu istinu” i da “menadžment ŽPCG neće više gubiti dragocjeno vrijeme na teme kojima se bavi nekompetentno lice sa petim stepenom stručne spreme”.

Dragojević je prije tri dana “Vijestima” kazao da kočnice na vozu nijesu ispravne, što su demantovali iz ŽPCG.

U Upustvu za korišćenje kočionog sistema piše da kočnica “radi ispravno”, iako u prve četiri pozicije nema pritiska.

Dragojević, međutim, tvrdi da prema Pravilniku o kočnicama željezničkih vozila, Uputstvima o kočenju vozova i o održavanju kočnica željezničkih vozila, koje je donijelo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, povećanje pritiska mora počinjati već u prvoj poziciji.

Dragojević tvrdi da je voz na remont izvezen u februaru 2012. godine, a da vraćen 29. juna ove godine.

Prema računu kompanije “Gredelj“, ŽPCG je platila 153.978 eura avansa, glavna opravka koštala je 735.571, za potrebe ugradnje izdvojili su dodatnih 113.740, dodatno odobrenje 153.995,14 eura, a za carinske troškove je potrošeno 169.014,31 euro.

Dragojević tvrdi da u ovu cijenu nijesu uračunati troškovi transporta, dnevnice i špediterski troškovi.

“Smatram da je ovo bio štetan ugovor za ŽPCG, pogotovu jer je voz neispravan pušten u saobraćaj i time ugrožava bezbjednost putnika. Za ovakvo stanje najviše je odgovorna nestručnost menadžmenta, na čelu sa Zindovićem, koji donosi štetne odluke i sklapa štetne ugovore i naređuje radnicima, a njegova saopštenja i odluke potpisuju drugi, ili ih niko ne potpisuje“, kazao je Dragojević.

“Nestručni ljudi” omogućili uključenje voza u saobraćaj

Dragojević je kazao da je uključenje voza u saobraćaj omogućeno potpisima “nestručnih ljudi” za oblast bezbjednosti u željezničkom saobraćaju. Kao primjer navodi da je inžinjer Mirko Bulatović potpisao tri “kontradiktorna dokumenta”.

“Prvo je u Zagrebu, u ime ŽPCG, potpisao da je primio ispravan voz, potom je, kao član komisije, potpisao izvještaj sa probne vožnje istog voza, da je vozilo neispravno i da takvo ne može u saobraćaj. Na kraju je potpisao uputsvo o korišćenju kočionog sistema, koje se odnosi samo na ovaj voz, da može u saobraćaj iako je neispravan. Najgore je što su neispravne kočnice, koje su najbitnije za bezbjednost željezničkog saobraćaja”.

Nadležni ćute, iako je stanje “alarmantno”

Dragojević tvrdi da je prije dva mjeseca obavijestio nadležne u Ministarstvu, Direktoratu za saobraćaj, ŽPCG i inspektora Radomira Kneževića da kočnice nijesu ispravne, ali da još niko nije reagovao, iako je “stanje alarmantno”.

“Najviše me iznenadilo što nije reagovao direktor za željeznički saobraćaj Rešad Nuhodžić, koji je bio optužen za nesreću na Bioču i odlično zna kakvi problemi postoje u ŽPCG. Ne bih se iznenadio da, usljed svog neznanja, voz sa neispravnom kočnicom puste da vozi za Bijelo Polje”, kazao je Dragojević.

Bonus video: