Rentakar agencije na muci: Stranci izdaju i vozila iz Estonije

Auto sa stranim tablicama mora biti prijavljen, plaćen privremeni uvoz i PDV, ali se to ne radi
387 pregleda 11 komentar(a)
Rentakar, Foto: URA
Rentakar, Foto: URA
Ažurirano: 25.06.2014. 19:48h

U Crnu Goru je i ovog ljeta “uvezen” ogroman broj automobila, koji se nezakonito izdaju kao rentakar vozila. Aerodromi u Podgorici i Tivtu preplavljeni su takvim vozilima, uglavnom srpskih, hrvatskih, pa čak i tablica pribaltičkih država, tvrde u Udruženju rentakar agencija.

Potpredsjednik ovog udruženja Zarija Raičević kaže da je ovog ljeta jedina novost što su došla i vozila sa estonskim tablicama.

“Tokom godine tu smo mi koji radimo po zakonu, a kad dođe sezona iz drugih država čak i kamionima dovoze se vozila koja se izdaju turistima. Zbog toga trpimo veliku štetu mi koji se regularno bavimo ovim poslom i plaćamo sve obaveze državi i sama država koja zbog neplaćanja dažbina biva zakinuta za milionske iznose”, kaže za “Vijesti” Raičević.

Udruženje se obraćalo Ministarstvu turizma, Upravi carina, inspekcijama i MUP-u. “Tek pretprošle godine uspjeli smo da ih animiramo da se nešto preduzme. Slikali smo njihova vozila na aerodromima, objasnili koje su to agencije i ovlašćena lica. Kontrola koju su sprovele carinske službe pokazala je da smo bili u pravu i izrečena su im kazne od oko 50.000 eura. Ove godine ponovo imamo poplavu tih automobila”, ističe Raičević.

On kaže da je početkom prošle godine Ministarstvo turizma upozorilo da svaki automobila sa stranim tablicama mora biti prijavljen, platiti privremeni uvoz i PDV i od MUP-a dobiti privremene tablice.

“Vjerovatno zbog svega toga ova pojava je bila manje izražena. Sada su valjda zbog izostanka reakcije državnih organa agencije iz drugih država osjetile prostor i dovezle mnogo nelegalnih vozila, uglavnom iz okruženja. Osim što je riječ o vozilima koja su registrovana negdje drugo i što se ne kontroliše promet i ne plaćaju državi dažbine, ozbiljan problem je i to što ta vozila ne podliježu obaveznom polugodišnjem tehničkom pregledu kao naša, pa je pitanje kakvim se automobilima voze ljudi po Crnoj Gori”, upozorava Raičević.

U Hrvatskoj paprene kazne

Raičević ističe da druge države vrlo ozbiljno paze interese svoje i domaćih agencija, pa je tamo nezamislivo da neko šleperom vozi rentakar automobile i izdaje ih sa stranim tabicama: “Jedan naš vrlo ozbiljan kolega je nepoznavanje propisa u Hrvatskoj platio paprenom kaznom od 10.000 eura. Kod nas izdaje autmobile ko kako hoće. Imamo ugovore koji potvrđuju da se izdaju čak i privatni automobili kao rentakar vozila i na taj način izbjegava plaćanje svih obaveza prema državi”.

Iz Uprave carina nijesu odgovarali na pitanja “Vijesti”, dok su iz MUP-a na konkretna pitanja poslali uopštene odgovore tipa da vozila sa stranim tablicama “mogu da učestvuju u saobraćaju na teritoriji Crne Gore, ako imaju važeću saobraćajnu dozvolu, registarske tablice i međunarodnu oznaku zemlje registracije“. Iz MUP-a su sugerisali da odgovore na to koliku štetu ima država, valja potražiti u Upravi carina, Upravi prihoda i Upravi za inspekcijske poslove.

Bonus video: