"Resursi ribljeg fonda u moru nisu neograničeni, situaciju u CG usmjeriti ka održivom rješenju"

Ekološka organizacija "Green Home" u saradnji sa Mediteranskim centrom za ekološki monitoring – MedCEM i Crnogorskim društvom ekologa organizovala je ovu radionicu radi razmjene iskustava i transfera znanja i sugestija između upravljača zaštićenih područja u moru (ZPM), ribara i ronilačkih klubova, nevladinih organizacija iz Hrvatske i Turske i naučne zajednice Crne Gore, kao i aktiista civilnog sektora
450 pregleda 0 komentar(a)
Sa radionice u Petrovcu, Foto: Green Home
Sa radionice u Petrovcu, Foto: Green Home
Ažurirano: 04.05.2019. 17:35h

Resursi ribljeg fonda u moru nisu neograničeni, a svjetska praksa uspostavljanja zaštićenih područja u moru efikasan su instrument da se i u Crnoj Gori na ovom planu situacija usmjeri ka održivom rješenju, u interesu i prirode i čovjeka, poručeno je sa radionice "Uloga lokalnih zajednica u upravljanju zaštićenim područjem u moru" održane u Petrovcu.

Ekološka organizacija "Green Home" u saradnji sa Mediteranskim centrom za ekološki monitoring – MedCEM i Crnogorskim društvom ekologa organizovala je ovu radionicu radi razmjene iskustava i transfera znanja i sugestija između upravljača zaštićenih područja u moru (ZPM), ribara i ronilačkih klubova, nevladinih organizacija iz Hrvatske i Turske i naučne zajednice Crne Gore, kao i aktiista civilnog sektora.

"Tom prilikom, učesnici radionice prvenstveno ribari, ronilački klubovi i predstavnici institucija, imali su priliku da čuju na koji način funkcionišu zaštićena područja u moru: Gekova zaliv u Turskoj i park prirode Telašćica u Hrvatskoj. Da je neophodno uključivanje lokalne zajednice u zaštitu mora govori u prilog činjenica da se uspostavljanjem zaštićenog područja u moru Gekova zaliv, povećala biomasa riba sa 4 g/m2 u 2010. godini na 80g/m2 u 2017. godini, što je rezultat saradnje između lokalne zajednice, NVO sektora i institucija", saopštili su iz NVO Green Home.

Učesnicima radionice prenijeta su iskustva iz Hrvatske, gdje su zaštićena područja prije deset godina zauzimala 12 posto kopna i oko dva posto morske površine, a predlog EU Natura 2000 je da ti brojevi dosegnu 37, odnosno 16,5 posto.

"Crnogorski ribari saglasni su da resursi u moru nisu neograničeni i da je uspostavljanje i efikasno upravljanje ZPM korak ka unapređenju stanja morskih resursa. U Crnoj Gori buduće zaštićeno područje u moru je ostrvo Katič sa okolinom kod Petrovca, i mišljenja smo da ga je neophodno što prije proglasiti a sve u cilju zaštite morskih ekosistema, obnavljanjem ribljeg fonda i benefita po lokalnu zajednicu" ukazuju iz Green Home.

Ovakve aktivnosti ekologa komplementarne su sa projektom "Jačanje legalnog ribarstva u budućim zaštičenim područjima u moru u Crnoj Gori", koji skoro godinu dana sprovodi MEDCEM sa sjedištem u Sutomoru, a finansira Asocijacija menadžera zaštičenih područja Mediterana MEDPAN, o čemu su "Vijesti" nedavno pisale.

Predsjednik MEDCEM Dušan Varda, učesnik petrovačke radionice, nedavno je vodio grupu crnogorskih ribara iz više primorskih gradova na višednevnu stručnu ekskurziju u Sloveniju i Italiju, gdje su obišli ZPM Strunjan i Miramare kod Trsta .

"Cilj te stručne ekskurzije, kakvu smo ranije odradili u Telaščici, a uskoro ćemo i u Italiji, bio je da se ribari edukuju i pripreme za buduću situaciju koja nastaje skorim proglašenjem prvih ZPM u Crnoj Gori. U svijetlu toga, radionicu u Petrovcu iskoristili smo kao priliku da se povežemo sa drugim projektom koji paralelno radimo sa Green Home i Društvom crnogorskih ekologa, a tiče se budućeg ZPM Katič", rekao je Varda “Vijestima”.

Inače, petrovačka radionica održana je u okviru projekta: “Podrška lokalnim zajednicama u promociji i zaštiti budućeg ZPM "Katič" koji finansira Partnerski fond za kritične ekosisteme – CEPF.

U Petrovcu su bili ribari iz Petrovca i Ulcinja, predstavnici JP Morsko dobro i Nacionalni parkovi Crne Gore, Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, Uprave pomorske sigurnosti, Direktorata za ribarstvo, UNEP, kotorskog Instituta za biologiju mora, KSR "Tuna" i "Budva" iz Budve, NVO Porat Budva – Pizana, CDE, ronilačkih klubova "Petrovac" i "OCTO ronilački centar" iz Sutomora, CZIP, NVO "Čisto more".

Iz Hrvatske su bili predstavnici PP "Telašćica", Udruge "Sunce" i Ronilačkog kluba "Sveti Roko" , a iz Turske NVO "Marine Mammals Research Association" i "Mediterranean Conservation Society".

Bonus video: