Režiser Nil Dajmond gostovao u Nikšiću

Nikšićani su imali priliku da odgledaju film “Reel Injun” kanadskog režisera Nila Dajmonda, koji je porijeklom iz plemena Kri, da razgovaraju sa njim, ali i pogledaju predmete iz svakodnevne upotrebe indijanskog domaćinstva, kao i knjige o indijanskoj kulturi
0 komentar(a)
Nil Dajmond, Foto: Svetlana Mandić
Nil Dajmond, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 28.11.2014. 18:50h

NVO “Alfa centar“ iz Nikšića, u saradnji sa studentima i profesorima Filozofskog fakulteta, Američkim uglom i JU “Zahumlje”, organizovala je dan posvećen obilježavanju kulture američkih starosjedilaca.

Nikšićani su imali priliku da odgledaju film “Reel Injun” kanadskog režisera Nila Dajmonda, koji je porijeklom iz plemena Kri, da razgovaraju sa njim, ali i pogledaju predmete iz svakodnevne upotrebe indijanskog domaćinstva, kao i knjige o indijanskoj kulturi.

Dokumentarac „Reel Injun“ bavi se prikazima i stereotipima američkih Indijanaca u holivudskim filmovima, od doba nijemih filmova do današnjih dana. U njemu se nalaze mnogi odlomci iz filmova o Indijancima, intervjui sa rediteljima, glumcima i istoričarima. U filmu reditelj Dijamond putuje širom SAD-a i posjećuje poznate lokacije iz filmova.

Kao što je u filmu više puta naglašeno cilj dokumentarca je bio, ne da Holivud starosjedioce prikazuje isključivo u pozitivnom svijetlu u ime političke korektnosti, već da se prekine sa desetovjekovnim stereotipovima o Indijancima.

„Kada je Kolumbo otkrio Ameriku bilo je 500 različitih plemena i isto toliko jezika koji su međusobno bili dosta slični. Što se današnjice tiče mogu pričati samo o situaciji u Kanadi. Tamo broj starosjedilaca najviše raste, a očekivanja su takva da će u Kanadi opstati samo tri jezika starosjedilaca – kri, inuit i odžibva“, kazao je Dajmond.

Iako mjesta gdje žive starosjedioci u Kanadi imaju svoje opštine, zdravstvo, školstvo, navikli su da ih zovu rezervatima. U takvom jednom mjestu, na sjeveru Kvebeka odrastao je i Dajmond, kao najmlađe dijete od njih 13-oro.

„I otac i majka su mi iz plemena Kri, ali je majka znala i engleski jezik. Moje djetinjstvo nije imalo trauma, ali osjetili su se elementi kolonizacije. Odrastao sam govoreći svoj jezik i to mi niko nije branio. Tek u šestom razredu sam počeo da učim i engleski jezik“, ispričao je reditelj nakon filma.

Sada živi i radi u Montrealu kao reditelj i pisac u nezavisnoj indijanskoj produkcijskoj kompaniji „Resolution Pictures International“. Njegovi filmovi su višestruko nagrađivani, a u njima se bavi prikazom Kri tradicije i kulture. Film „The Last Explorer” je dobitnik prestižne “George Forster Peabody” nagrade za dokumentarni film, dok je “Reel Injun” 2010. godine osvojio „Gemini“ za najbolju režiju.

Dajmond je i nagrađivani fotograf, suosnivač i kolumnist časopisa „The Nation“, zajednice Kri Indijanaca iz sjevernog Kvebeka i Ontaria.

“Namjera nam je da na ovaj način približimo kulturu, tradiciju i etničke specifičnosti naroda SAD-a, da mladima Nikšića približimo drugačiju kulturu, tradiciju, da im pružimo informacije o zemljama koje su nam nekad tako blizu, a nekad tako daleko”, kazao je Aleksandar Dedović, direktor “Alfa centra” uz podsjećanje da pomenuta aktivnost traje već osam godina.

Bonus video: