Rezultati istraživanja o siromaštvu djece u Crnoj Gori - za uzbunu

“Nadamo se da će prva Studija o siromaštvu djece doprinijeti razvoju diskusije i voditi ka preduzimanju konkretnih akcija", kazao je šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru
101 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2012. 16:34h

Gotovo tri od četiri siromašna djeteta žive u udaljenom seoskom području, bez osnovnih servisa, pokazala je prva Studija o siromaštvu djece u Crnoj Gori.

Rezultati Studije pokazali su da je svako deseto dijete u Crnoj Gori siromašno i da ih je najveći broj uzrasta do pet godina.

Kako se navodi, 6,1 odsto odraslih živi u siromaštvu u Crnoj Gori sa mjesečnom potrošnjom manjom od 169,13 eura.

“Siromašna djeca najčešće dolaze iz višegeneracijskih i porodica sa troje i više djece, ili su djeca samohranih roditelja. Odrasli članovi siromašnih porodica najčešće nemaju završenu srednju školu“, pokazala je Studija.

"Moraćemo izradom socijalnih kartona odrediti one kojima pomoć više treba, ali i one koji je možda ne zaslužuju”, rekao je Numanović

Najveći broj siromašne djece živi na sjeveru i u seoskim područjima, pritom je stopa siromaštva djece iz ruralnih područija u Crnoj Gori 23 odsto ili gotovo šest puta veća nego u urbanim područjima.

Ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović kazao je da je ekonomska kriza prouzrokovala porast stope siromaštva koja je “ponovo porasla na 6,8, odnosno 6,6 odsto u 2009. i 2010. godini”.

Prema njegovim riječima, broj korisnika dodataka za djecu u februaru je bio 10.588 porodica sa 20,3 hiljada djece.

Komentarišući podatak da materijalno obezbjeđenje porodice može da pokrije 59 odsto njenih potreba, Numanović je kazao da je to nedovoljno i da se nada da će se situacija poboljšati izradom socijalnog kartona.

“Vlada izdvaja preko 85 miliona za razne socijalne pomoći, ali nijesmo to dobro targetirali", kazao je Numanović

“Vlada izdvaja preko 85 miliona za razne socijalne pomoći, ali nijesmo to dobro targetirali.

Moraćemo izradom socijalnih kartona odrediti one kojima pomoć više treba, ali i one koji je možda ne zaslužuju”, rekao je on, dodajući da je u saradnji sa UNDP-em u toku prva faza izrade tih kartona.

Najveći broj siromašne djece živi na sjeveru i u seoskim područjima; stopa siromaštva djece iz ruralnih područija u CG 23% ili gotovo 6 puta veća nego u urbanim područjima

Numanović je kazao da je u toku i izrada nacionalnog plana akcije za djecu kao i predloga zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, “urađen u skladu sa međunarodnim standardima i kojim se predviđa unaprjeđenje ove oblasti s ciljem da se uspostavi minimum standarda ispod kojih se ne može ići”.

“Minimalni standardi omogućavaju da se usluge na teritoriji Crne Gore pružaju i razvijaju na ujednačen način i da ona mora zadovoljiti isti minimum standarda”, pojasnio je on.

Numanović je kazao da je Vlada je u potpunosti posvećena iznalaženju rješenja koja će doprinijeti da se smanji broj siromašne djece.

“U saradnji sa privatnim sektorom, nevladinim organizacijama i međunarodnim partnerima, osjetno smanjenje siromaštva među djecom u narednim godinama je ostvariv cilj”, poručio je on.

“(Siromaštvo) dovodi do lošijeg uspjeha u obrazovanju i lošijeg zdravstvenog stanja, ta djeca su ranjivija na ekonomske šokove, nesreće, pa čak i eksploataciju i zlostavljanje. Siromaštvo pogađa porodice prenoseći se sa generacije na generaciju”, rekao je Perks

Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, Bendžamin Perks, rekao je da se siromaštvo djece izdvaja iz sveukupnog po tome što je njegov uticaj na razvoj djeteta nepovratan i ostaje sa djetetom do kraja života.

“Ono dovodi do lošijeg uspjeha u obrazovanju i lošijeg zdravstvenog stanja, ta djeca su ranjivija na ekonomske šokove, nesreće, pa čak i eksploataciju i zlostavljanje. Siromaštvo pogađa porodice prenoseći se sa generacije na generaciju”, rekao je on.

Perks smatra da ekonomski i demokratski razvoj Crne Gore zahtijeva njegu talenata i sposobnosti svih stanovnika, uključujući i siromašne.

Prema riječima Numanovića, broj korisnika dodataka za djecu u februaru je bio 10.588 porodica sa 20,3 hiljada djece

On je podsjetio da su sve sve članice Ujedinjenih nacija na samitu Milenijumskih razvojnih ciljeva obavezale da će do 2015. godine prepoloviti stopu siromaštva u svijetu, ali da je zbog ekonomske krize napredak u realizaciji tih ciljeva usporen i da treba još puno da se uradi.

“Nadamo se da će prva Studija o siromaštvu djece doprinijeti razvoju diskusije i voditi ka preduzimanju konkretnih akcija.

Djeca su najvrijedniji resurs bilo koje zemlje, a obezbjeđivanje da ona dostignu svoj puni potencijal najbolja je investicija koju jedna zemlja može da preduzme za svoju budućnost”, zaključio je Perks.

Galerija

Bonus video: