Ribari i Eni postigli dogovor o naknadi tokom zabrane

Dogovoreno je obeštećenje od 320 hiljada eura koje će biti podijljeno za 127 ribara
66 pregleda 4 komentar(a)
barska marina, Foto: Anto Baković
barska marina, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 22.11.2018. 19:13h

Konzorcijum Eni-Novatek riješio je i posljednji problem kako bi mogao da sprovede istraživanje podmorja kod Bara i Ulcinja u potrazi za naftom i gasom, jer su postigli dogovor sa predstavnicima ribara o obeštećenju za period kada ne budu mogli da ribare na prostoru na kojem će se izvoditi istraživanja.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” dogovoreno je obeštećenje od 320 hiljada eura koje će biti podijeljeno na registrovanih 127 ribara ako se svi prijave i prihvate ovaj dogovor. Suma će biti dijeljena po formuli 1:6, odnosno koče i plivalice će dobiti šest puta više od malih ribara. Registrovan je 101 mali ribar i 26 velikih.

Oni narednih 38 dana, koliko će trajati 3D seizmičko istraživanje, neće moći da odlaze u ribolov na prostoru koji je obuhvaćen istražnim blokovima.

Ugovorom je predviđeno da predstavnici ribarskih udruženja pribave saglasnosti od svakog ribolovca, a novac za obeštećenja biće isplaćen u roku od 14 dana od dostavljanja saglasnosti. Za slučaj da istraživanja budu trajala duže od ovog roka, ribarima će na isti način biti nadoknađeni i ti dani. Predstavnici ribara kažu da su uspjeli da ukupno obeštećenje povećaju sa prethodno ponuđenih 50 hiljada na 320 hiljada.

Predstavnici ribara istuču da je Vlada trebala da dogovori obeštećenja kada je ugovarala koncesiju za istraživanja, a ne da ih ostavi da se “kao na pijaci dogovaraju” o obeštećenju. Oni navode i da im niko ne garantuje da će biti dugoročne štete po riblji fond.

Bonus video: