Ribarske posti nema ko da štiti

"Već duže upozoravamo da je od 106 tobože za štićenih posti, ostalo samo još desetak na kojima možemo kako-tako poteći mrežu tratku", kaže Dragan Srdoč, profesionalni ribar iz Kotora
127 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2014. 19:32h

Iako je još 2008. JP Morsko dobro u saradnji sa Institutom za biologiju mora napravilo katalog ribarskih posti - mjesta za izvlačenje ulova - u Boki, gdje je precizno evidentiralo, opisalo sa fotografijama i koordinatama ukupno 106 posti unutar zaliva, do danas nije preduzeto ništa na zaštiti i očuvanju tih posti.

U proteklih šest godina Ministarstvo poljoprirvrede i ruralnog razvoja nije završilo čak ni osnovnu obavezu - obilježavanje ribarskih posti. To je inače predviđeno Pravilnikom koje je to ministarstvo donijelo 2011. godine.

Iako činovnici ovog resora tvrde da Crna Gora preduzima niz aktivnosti na unapređenju svoje zapuštene ribarske privrede u toku pregovora sa EU, indolentnost nadležnih državnih organa učinila je da mali privredni ribari u Boki, ostaci nekadašnjih brojnih ribarskih družina koje ribaju malim mrežema potegačama - tratkama, više bukvalno nemaju gdje da love.

"Već duže upozoravamo nadležne da je od 106 zvaničnih, popisanih i na papiru tobože zaštićenih posti u Boki, ostalo možda samo još 10-ak odsto na kojima mi još možemo kako-tako, poteći tratku. Sve ostale uništene su ili uzurpirane gradnjom, postavljanjem u moru sidara i privatnih plutača za barke i jahte, bacanjem kamena i raznog otpada u more", ističe Dragan Srdoč, profesionalni ribar iz Kotora.

Iako smo im pitanja uputili prije 10a-ak dana "Vijesti" do danas nisu dobile odgovore od JP „Morsko dobro“ i Uprave za inspekcijske poslove - što te institucije preduzimaju da se zakon poštuje, a ribarske poste zaštite od devastacije i uzurpacije

"Ne znam koliko sam se puta do sada obraćao se nadležnima, od Ministarstva poljoprivrede, JP 'Morsko dobro', Upravi za inspekcijske poslove i Lučke kapetanije, tražeći da se zakon poštuje, a ribarske poste zaštite od devastacije, a uzurpirane oslobode od nelegalno postavljenih muringa za jahte, surgadina za barke i sličnog. Niko ne reaguje i svi međusobno prebacuju odgovornost, a mi ostajemo bez osnovnih predsulova za rad", kaže Srdoč.

Jedan od očiglednih primjera uništavanja ribarskih posta je Kašaljerevo na Peluzici kod Kotora gdje već par godina funkcioniše prava mala neregistrovana marina i mjesto za snabdijevanje i čišćenje jahti, te ukrcaj gostiju koji čarteruju te brodove. Žalbe ribara, koji su tu vjekovima potezali mreže, nisu urodile plodom, uprkos jasnim zakonskim propisima.

"Na udaljenosti od 100 metara od ribarske poste ne smije se odlagati kamenje, šut, olupine automobila i drugi čvrsti predmeti koji bi ometali izvlačenje mreže, niti ograđivati more konopima, plutačama i bovama, kao ni postavljati stubovi sa jakim uličnim svjetlom u neposrednoj blizini poste“, stoji u članu 5 važećeg „Pravilniku o načinu korišćenja, održavanja, zaštite, označavanja kao i dužini obale, nazivu i mjestu ribarske poste“, a taj dokument definiše i obavezu države da „ribarske poste moraju biti vidno označene metalnom pocinčanom tablom, na kojoj se štampanim slovima ispisuje njen naziv, redni broj i dužina obale koja je čini".

Iako smo im pitanja uputili prije 10a-ak dana "Vijesti" do danas nisu dobile odgovore od JP „Morsko dobro“ i Uprave za inspekcijske poslove - što te institucije preduzimaju da se zakon poštuje, a ribarske poste zaštite od devastacije i uzurpacije.

Ministarstvo obezbijedilo novac, drugi da spriječe uništavanje

"Na nedavno održanom sastanku između Udruženja profesionalnih ribara i ministra Petra Ivanovića, dogovorene su, između ostalog, aktivnosti za obilježavanje posta. Ministarstvo je pravilnikom propisalo način korišćenja, zaštite i označavanja ribarskih posta u Bokokotorskom zalivu. Kroz mjere Agrobudžeta za 2014. godinu obezbijeđena su sredstva za obilježavanje ribarskih posta. Ukupno ih u Crnoj Gori ima 106. Predviđeno je da obilježavanje ribarskih posta izvrše udruženja profesionalnih ribara, koja okupljaju profesionalne ribare iz Boke", saopštio je „Vijestima“ Denis Frljučkić, savjetnik za informacione sisteme u ribarstvu u Ministarstvu poljoprivrede.

Iz tog resora kažu da oni nisu nadležni za sprečavanje uzurpacije i devastacije ribarskih posta. Saradnik ministra Ivanovića uputio je novinara na Upravu za inspekcijske polsove koja je po njemu dužna da spriječi krivolov, nelegalnu prodaju ribe i drugih morskih organizama, odnosno korišćenje nedozvoljenih ribarskih alata.

Bonus video: