Ribolov zabranjen, a na ulici se prodaje krap iz Skadarskog jezera

Novinarka TV "Vijesti" je kod uličnog prodavca uspjela da nađe krapa, koji je prema riječima prodavca izvađen iz Skadarskog jezera
274 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2012. 18:46h

Na naredbu ribolovne zabrane na Skadarskom jezeru ribolovci su očigledno ostali gluvi.

Novinarka TV "Vijesti" je kod uličnog prodavca uspjela da nađe krapa, koji je prema riječima prodavca izvađen iz Skadarskog jezera, a cijena je 3 eura po kilogramu.

Podgoričani su i u subotu bili u potrazi za ribom, a kažu da se rijetko odlučuju za kupovinu kod uličnih prodavaca, već kupuju na pijaci ili zamrznutu u prodavnicama.

Međutim, ima i onih koji kupuju i na ulici i kažu da se tu može naći i šaran.

TV Vijesti, Jelena Ćorluka

Nadležni iz Nacionalnog parka priznaju da se naredba o zabrani ribolova ne poštuje, ali prebacuju odgovornost na Ministarstvo poljoprivrede, jer kažu da bi oni trebalo da kontrolišu pijačnu i vanpijačnu prodaju ribe.

Mrdak: Treba kontrolisati tržište

Ihtiolog Danilo Mrdak kaže da je zabrana ribolova svjetski standard, jer bez mrijesta ribe nema novih generacija.

On vidi razuđenost obale kao razlog što nadzornici ne mogu da drže izlov ribe pod kontrolom, pa kaže da je najbolji način za regulisanje tog problema kontrola tržišta.

Niko neće ići u ribolov ako ne postoji plasman te ribe

"Niko neće ići u ribolov ako ne postoji plasman te ribe. Ako vi kontrolišete tržište i ako na tržnicama postoje krapovi koji su uhvaćeni u toku krivolova, znači da tu neko krši zakon", kaže Mrdak.

Služba zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero u saradnji sa Upravom policije u posljednje dvije akcije je zaplijenila četiri plovila i tužiocu privela 8 albanskih državljana zbog krivolova u crnogorskim vodama.

Preko 100 kilograma nezakonito izlovljene ribe pripadnici Službe zaštite poklonili su Zavodu Komanski most, a apeluju na građane da ne love na jezeru dok traje zabran.

Napominju da je to krivično djelo koje je kažnjivo i zatvorom od 6 mjeseci do 3 godine.

Galerija

Bonus video: