Ribu love dinamitom, puškom i strujom

Na vodotocima u Kolašinu, u vrijeme mrijesta kada je zabranjeno, ribočuvari pronalaze odbačena nedozvoljena sredstva. Upozoravaju restorane da ne kupuju ribu ubijenu na taj način
5185 pregleda 2 komentar(a)
Dio “opreme” pronađen ispod mosta na Pjenavcu, Foto: Sportsko-ribolovni klub "Tara i Morača"
Dio “opreme” pronađen ispod mosta na Pjenavcu, Foto: Sportsko-ribolovni klub "Tara i Morača"
Ažurirano: 05.02.2020. 19:09h

Ubijanje ribe eksplozivnim sredstvima, strujom, podvodnim puškama ili na druge nedozvoljene načine, veliki je problem na kolašinskim vodotocima, tvrde iz Sportsko ribolovnog kluba (SRK) „Tara i Morača“.

Taj način krivolova, kako objašnjava predsjednik SRK Momir Živković, najučestaliji je na Morači i to na nepristupačnim mjestima i tokom noći. Lovočuvarske službe, zbog toga, teško uspijevaju da kontrolišu situaciju.

Tek rijetko, kao što je to bilo u nedavno, desi se, kaže on, da lovočuvari naiđu na ostavljenu opremu za krivolov i to prijave policiji. U nedjelju je lovočuvar Veselin Vlahović ispod mjesta Pjenavac naišao na u vodi postavljene žice i kapsule, koje se koriste za ubijanje ribe eksplozivom. Iz SRK sada očekuju da će policija brzo ući u trag onima koji su namjeravali da na toj lokaciju uništavaju riblji fond.

„Uglavnom nailazim na kratere u vodi ili druge dokaze koji ukazuju na to da je na taj način ubijana riba. Recimo, na području rijeke Morače u kanjonu to se radi na jako nepristupačnim mjestima, a krivolovci su dobro organizovani. Vjerujemo da imaju dojavljivače, koji prate kretanje naših lovočuvara, pa na vrijeme uspiju da umaknu. Često mijenjaju automobile tokom krivolova, pa im je teško ući u trag“, rekao je Živković.

Iz SRK, koje gazduje kolašinskim vodama, skreću pažnju i na nedozvoljenu prodaju potočne pastrmke restoranima. Živković kaže da te vrste ribe nikako sada ne bi trebalo da bude na meniju ugostiteljskih objekata, jer je na snazi zabrana lova zbog mriještenja.

„Međutim, prema našim informacijama, te vrste ribe ima u mnogim restoranima. Čak i u vrijeme ribolovne sezone, teško može da se desi da, ako je sve po zakonu, restorani imaju velike količine takve pastrmke, jer je ulov ograničen na otprilike pet komada. Ne može onda da se desi da u nekom restoranu imate po 20 do 30 kilograma potočne pastrmke ili lipljena“, objašnjava predsjednik SRK.

On smatra da bi nadležne inspekcije trebalo da povedu više računa o tome.

Na području rijeke Morače u kanjonu to se radi na jako nepristupačnim mjestima, a krivolovci su dobro organizovani. Vjerujemo da imaju dojavljivače, koji prate kretanje naših lovočuvara, pa na vrijeme uspiju da umaknu. Često mijenjaju automobile tokom krivolova, pa im je teško ući u trag

Objašnjava da predstavnici SRK nemaju mehanizme da kontrolišu promet ribe i način na koji je dobavljaju u ugostiteljskim objektima. Iz SRK apeluju na vlasnike restorana da savjesnije postupaju i da izbjegavaju da kupuju ribu ulovljenu tokom zabrana ili ubijenu nedozvoljenim sredstvima.

„Krajnje je vrijeme da shvatimo da su rijeke svih nas. Baz savjesnog odnosa prema ribljem fondu i ostalim prirodnim bogatstvima, nećemo promijeniti situaciju, pa bilo ko da gazduje. Ulažemo napore, ali nam treba pomoć i institucija i sugrađana. Pored toga, ponavljam da se rizikuju i ljudski životi ubijanjem ribe eksplozivnim sredstvima, bilo da je riječ o krivolovcima ili onima koji se u tom trenutku nađu u blizini“, tvrdi Živković.

Bonus video: