Rigorozna kontrola stranih diploma

Iz resora Damira Šehović tvrde da su svi zahtjevi za priznavanje inostrane diplome “u proceduri”
8387 pregleda 16 komentar(a)
Stopirana nostrifikacija ili stroga kontrola?, Foto: Shutterstock
Stopirana nostrifikacija ili stroga kontrola?, Foto: Shutterstock

Diplomci fakulteta van granica Crne Gore tvrde da je Ministarstvo prosvjete obustavilo priznavanje diploma stečenih u inostranstvu od jula, čime krši Lisabonsku konvenciju i važeće nacionalne propise o nostrifikaciji obrazovnih isprava.

Diplomci poručuju da im je jasno da svi oni koji donesu diplome sumnjivog kvaliteta “treba krivično da odgovaraju”, te da bi prosvjetni resor, na čijem je čelu Damir Šehović, trebalo da “kontroliše i magistarske i doktorske titule”.

Iz resora Damira Šehović tvrde da su svi zahtjevi za priznavanje inostrane diplome “u proceduri”.

“Naravno da je naša obaveza i naša volja ozbiljna kontrola diploma, ako želimo da sistem priznavanja funkcioniše ozbiljno, a ne samo pro-forme. U tom dijelu nemamo nikakvih dilema. Procedure priznavanja, ako želite da ih ispoštujete, ponekad traju”, odgovorili su “Vijestima” iz Ministarstva prosvjete.

“Vijesti” su početkom jula objavile da prosvjetni resor radi na izmjenama Zakona o nostrifikaciji inostranih diploma, te da će kontrola biti oštrija jer će se upoređivati ishodi učenja predmeta sa onima koji su propisani crnogorskim nacionalnim zakonodavstvom.

Tada nam je saopšteno da je to jedan od mogućih mehanizama kontrole o kojem se razmišlja, što bi u praksi značilo da posebna komisija provjerava diplome za koje se utvrdi da su sumnjivog kvaliteta ili drastično različitih standarda u odnosu na crnogorske obrazovne isprave.

Jedan od razloga, tvrde u resoru prosvjete, za postavljanje strogih mehanizama kontrole je i činjenica da je u prethodne dvije godine odbijeno priznavanje skoro 100 srednjoškolskih i visokoškolskih diploma.

Ministar Šehović je tada kazao da će se unaprijediti proces priznavanja inostranih diploma.

Mi smo i u prethodnom periodu radili sve u granicama mogućeg da taj proces unaprijedimo. U prethodne dvije godine preko 60 zahtjeva za priznavanjem visokoškolskih diploma je odbijeno. Uglavnom zato što je postojala sumnja o tome da se radilo o falisfikovanoj ispravi ili je isprava izdata na nelicenciranoj ustanovi. Takođe je u tom periodu odbijeno i priznavanje tridesetak dilploma srednjoškolskih ustanova i podnesen isti toliki broj krivičnih prijava. Zato smo odlučili da detaljnije razmotrimo sve ono što su do sada bile manjkavosti sistema i inoviramo koncept priznavanja, kako bismo sistem zaštitili od manje kvalitetnih diploma“, kazao je on.

Bonus video: