Rikavačko jezero: Uništavaju granate blizu raja za pecaroše

Iz MUP negiraju da tajno uništavaju neeksplodirana ubojna sredstva u blizini
669 pregleda 1 komentar(a)
Rikavačko jezero, Foto: Igor Stojović
Rikavačko jezero, Foto: Igor Stojović
Ažurirano: 10.07.2013. 19:56h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) tajno uništava tone aktivnih granata iz Drugog svjetskog rata kod Rikavačkog jezera, koje promoviše Nacionalna turistička organizacija, kao mjesto gdje turisti mogu da pecaju ribu, saznaju “Vijesti”.

Iz MUP-a su negirali te informacije, navodeći da se tu granate nijesu uništavale u protekle tri godine, ali su “Vijesti” došle do podataka da se to i dalje čini na tom mjestu.

Bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za Sektor za vanredne situacije Zoran Begović prošle godine obratio se pismom tadašnjem ministru unutrašnjih poslova Ivanu Brajoviću, u kojem ga je obavijestio da se lokacija za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstva (NUS) nalazi u rejonu rikavačkog jezera.

Begović se u pismu Brajoviću žali da nema eksploziva i sredstava za iniciranje, koja su potrebna za uništavanje četiri tone granata iz Drugog svjetskog rata, koje su bile skladištene u neuslovnom magacinu u podgoričkom naselju Masline.

"Obavještavam Vas da smo dana 11. avgusta 2011. godine podnijeli zahtjev za nabavku eksploziva i sredstava za iniciranje... Kako do danas nije nabavljen eksploziv koji je potreban za uništavanje NUS-a, a budući da se lokacija za uništavanje NUS-a nalazi u rejonu Rikavačkog jezera, gdje usljed sniježnih padavina nije moguće doći, to će i oko četiri tone NUS-a i dalje biti skladištenje na nepropisan način", piše između ostalog u pismu Begovića dok je ministra obavještavao da se granate skladište u nepropisnom magacinu u Maslinama.

Rikavačko ledničko jezero nalazi se na 1.313 metara nadmorske visine, između Komova i Prokletija. Jezero je 525 metara dugo, 235 široko i oko 13,9 metara duboko, a poznato je da i ponire, tako da dio vode otiče u Cijevnu i Ribnicu.

Prilaz jezeru je prilično težak. Kozjom stazom se izlazi na jezero i katun Rikavac. Nad jezerom se izvija velika kupa Vile – na 2093 metra nadmorske visine, na čijem vrhu se i nalazi granica sa Albanijom. Jezero je idealno mjesto za odmor bez gužve u društvu ponekog čobanina ili planinara.

Nacionalna turistička organizacija na svom sajtu navodi da je to jezere “idealno za turiste - pecaroše”.

Turisti, dolaze do jezera organizovanim turama. Jezero je bogato pastrmkom i turisti mogu da je love samo mušicom i to najviše pet komada.

MUP: To radimo samo u Košticama

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopšteno je “Vijestima” da od 2010. godine do danas, u rejonu Rikavačkog jezera nije vršeno nijedno uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava, već je to činjeno u rejonu Koštice, gdje je u pomenutom periodu uništeno oko 15 tona NUS-a.

"Uništavanje u rejonu Koštice izvođeno je u periodima kada to dozvoljavaju klimatski uslovi, kao i kada u tom kraju nema stanovništva koje se bavi stočarstvom. Ova aktivnost se odvija uz maksimalno poštovanje mjera bezbjednosti”, piše u saopštenju MUP-a, koje je potpisala Mirjana Bošković, savjetnica za medije u kabinetu ministra Raška Konjevića.

U odgovoru se dodaje, da bi neka lokacija bila pogodna za uništavanje NUS-a, pored povoljne konfiguracije terena, mora da ispunjava uslove da na udaljenosti od 10 kilometara nema kuća i drugih objekata i da ne postoji mreža za snabdijevanje električnom energijom.

Bonus video: