Rješavanje problema izbjeglica jedan od prioriteta CG na evropskom putu

Od ključne važnosti puna saradnja i koordinacija između nadležnih državnih organa sa nadležnim organima država porijekla ovih lica
0 komentar(a)
Izbjeglice Konik, Foto: Zoran Đurić
Izbjeglice Konik, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.10.2011. 14:30h

" Rješavanje statusa raseljenih lica i interno raseljenih lica jedan je od ključnih prioriteta za napredak Crne Gore na njenom evropskom putu, i Koordinacioni odbor za praćenje implementacije Strategije i Akcionog plana u ovoj oblasti odlična je osnova za odlučne korake naprijed u ovom procesu, saglasili su se na današnjem sastanku potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković i šefica Kancelarije UNHCR u Crnoj Gori Brita Heleland.

Heleland je pozdravila imenovanje Markovića na čelo Koordinacionog odbora i istakla da je to dobra poruka međunarodnoj zajednici da će ovaj proces biti uspješno doveden do kraja.

Ona je istakla da će UNHCR, kao i do sada, pružiti svoju punu podršku rješavanju ovog složenog problema koji ima regionalnu dimenziju.

Marković je istakao da je od ključne važnosti puna saradnja i koordinacija između nadležnih državnih organa sa nadležnim organima država porijekla ovih lica, kao i sa međunarodnim partnerima u ovoj obasti.

U tom smislu, on je najavio skoro održavanje konstitutivne sjednice Koordinacionog odbora na kojoj će biti utvrđena metodologija njenog rada i način rješavanja ovih pitanja.

Koordinacioni odbor, prema njegovim riječima, biće tijelo koje će se na sveobuhvatan način baviti ovom problematikom, sakupljati i analizirati informacije, te davati instrukcije nadležnim organima.

Sastanku je prisustvovala i predstavnica Evropske unije u Crnoj Gori Don Edi-Brd, koja je u svojoj organizaciji zadužena za praćenje rješavanja pitanja raseljeništva u Crnoj Gori

Bonus video: