Rješenja u Zakonu o vodama su prevaziđena

Sastanak o razvoju ekološki prihvatljivog organizovali su NVO Green Home, Agencija za zaštitu životne sredine, OEBS i Svjetski fond za zaštitu prirode WWF.
0 komentar(a)
hidroelektrana Piva, Foto: Arhiva Vijesti
hidroelektrana Piva, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.07.2013. 11:10h

Hidroenegetski planovi koji su predviđeni Strategijom razvoja energetike do 2030. godine počivaju na prevaziđenim zakonskim rješenjima za ekološke protoke rijeka, a postojeće zakonsko rješenje u Zakonu o vodama ne obezbjeđuje zadovoljenje ekoloških potreba vodnih ekosistema.

To je saopšteno na sastanku o razvoju ekološki prihvatljivog protoka koji su organizovali NVO Green Home, Agencija za zaštitu životne sredine, OEBS i Svjetski fond za zaštitu prirode WWF.

Nataša Kovačević iz Green Homa kazala je da propisani minimum koji se ispušta nizvodno od hidroenergetskih i drugih infrastrukturnih objekata na vodama se računa kao 10 odsto godišnjeg prosjeka srednjih mjesečnih protoka.

"To je sa ekološkog aspekta neprihvatljivo i neprimjenjivo, posebno za manje rijeke sa osjetljivim ekosistemima i rijekama sa kritičnim biodiverzitetskim uticajima nizvodno. S obzirom da Crna Gora namjerava da izmjeni Strategiju energetike do 2030 godine potrebno je htino revidirati postojeći pristup i utvrditi novim podzakonskim aktom adekvatnu metodologiju za izračunavanje ekološki prihvatljivih potoka", upozorila je ona.

Kovačević je navela i da se pri tom poslu mora imati u vidu da nizvodno od brana bude dovoljan protok vode koji simulira prirodne uslove za opstanak živih bića. Kako je kazala, takav metoda se već koristi u Španiji, Sloveniji i susjednoj BiH.

Ona strahuje i da će crnogorska zakonska rješenja ugroziti sprovođenje važne Okvirne direktive o vodama koja se odnosi na očuvanje dobrog ekološkog statusa voda i održivog hidrološkog režima.

"Zato želimo apelovati na nadležna ministarstva da inteziviraju rad na uspostavljanju zakonskih I operativnih osnova za uvođenje varijabilnih protoka I na taj način osiguranju očuvanje ekoloških potreba vodnih ekosistema I organizama", kazala je ona.

V.d. Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Ervin Spahić kazao je da bi uspostavljanje ekološki prihvatlivog protoka bilo značajno za održavanje i vraćanje strukture i funkcije vodenih ekosistema, kao i spriječilo degradaciju stanja voda.

"Postojeća praksa kod izdavanja saglasnosti u procedurama strateške procjene uticaja na životnu sredinu I procjene uticaja na životnu sredinu za projekte valorizacije hidroeneretskih potencijala, pokazala je nedostatke u pogledu dostupnih podataka o vodnim ekosistemima, pogotovo kada je u pitanju stanje ekosistema i vodnog biodvierziteta", kazao je on.

Spahić smatra da bi izazovi sa kojim se susrijeću kod davanju ekološke saglasnosti vezano za HE I druge infrastrukturne projekte bili prevaziđeni jasnim definisaje ekološki prihvatljivog protoka, izborom metodologije i njenog testiranja na različitim vodotocima, kao i donošenjem podzakonske regulative koja bi podrzaumijevala i kontrolu same primjene.

Profesor na Prirodno – matematičkom fakultetu Danilo Mrdak kazao je da su vodotoci u Crnoj Gori vrlo bujični i da upravo to predstavlja problem jer je velika razlika između maksimalnog i minimalnog protoka vode.

Ivanovića i Vojinovića ne zanima ekološki protok

Nataša Kovačević kazala je juče da je zabrinuta što resorno Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja na čelu sa Petrom Ivanovićem, i pomoćnik ministra za vode (Velizar Vojinović) nije izrazio spremnost za saradnju kada je u pitanju uvrđtavanje varijabilnog protoka u odgovarajuće pravilnike.

"Green home I WWF će uz predlog Zakonodavne analize za primjenu EPP, strune metodološke analize I predloga nacrta pravilnka, pokrenuti formalnu građansku incijativu kod resornog ministarstva za usvajanje date metodologije, konsultovane u najširem krugu zainteresovanih strana", najavila je ona.

Bonus video: