Rješenje za Vasove vode samo u glavama političara

Na pisana pitanja mještana Vasovih voda o čemu to političari pričaju dvojica ministara nijesu odgovorila
64 pregleda 4 komentar(a)
Vasove vode deponija, Foto: Privatna arhiva
Vasove vode deponija, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 06.03.2014. 20:06h

Iz Mjesne zajednice Beranselo i Ekološkog pokreta „Ozon“ saopštili su da još nijesu dobili odgovor na pitanja koja su uputili resornom ministartsvu u vezi sa pisanjem medija i tome da se odustalo do izgradnje regionalne deponije na Vasovim vodama. Predsjednik te mjesne zajednice Slobo Lončar rekao je da su se oni odmah po objavljivanju takvih informacija obratili ministru održivog razvoja i uređenja prostora Branimiru Gvozdenoviću i direktoru Direktorata za komunalne djelatnosti Siniši Stankoviću.

„U tom dopisu mi smo tražili odgovore na niz pitanja, a prije svega da se odrede prema napisima u štampi. Tražili smo i da nam dostave odluku u vezi sa Vasovim vodama na koju se svi pozivaju, a niko je do sada nije pokazao ni vidio. Nijesu nam još odgovorili“, rekao je Lončar. On je objasnio da su u dopisu tražili da vide sadžaj te odluke, kao i na osnovu čega se priča o sanaciji smetlišta na Vasovim vodama.

„Na osnovu čega i kakvog plana se govori o sanaciji, ako tog plana zaista ima. Treba znati da plan ne može da se donese bez takozvane procjene uticaja na životnu sredinu, a ta procjena opet ne može da se uradi tako brzo, rekao je Lončar.

Predsjednik Mjesne zajednice Beranselo dodaje da se sve što se sada priča i piše u medijima svodi na predizbornu kampanju.

„O svemu tome o čemu pričaju predstavnici političkih partija koje su u predizbornoj trci, iz resornih nadležnih službi još se niko nije oglasio, kazao je Lončar.

Usred predizborne kampanje za vanredne lokalne izbore u ovom gradu, koordinator DPS za Berane Svetozar Marović obznanio da je riješen problem Vasovih voda, i da se na tom divljem smetlištu više neće istovariti “nijedan gram smeća”.

“Nijedna karivola, kako bi mi primorci rekli. Neće niko biti više maltretiran i uznemiravan”, čvrsto je poručio Marović stanovnicima Beransela sa državne televizije. Iz NS je prethodno saopšteno kako na Vasovim vodama više neće biti odlagano smeće, koje će se odvoziti, dok ne bude pronađen adekvatan prostor za novu deponiju. NS, koja je najavila koaliciju sa DPS i ulazak u vlast, saopštila je da garancija građanima Beransela da će problem biti riješen predstavlja činjenica da, u ime NS, iza njega stoji njen odbornički kandidat Sveto Tomović, mještanin tog naselja.

U Beranselu su potvrdili da se smeće na Vasovim vodama više ne odlaže, ali nijesu znali reći gdje se odvozi.

Nezvanično, kamioni idu u Podgoricu i Bar, ali ne stižu da isprazne sve kontejnere.

Poslije Marovića kazne po 100 eura

Dok stranke pokušavaju da ubiraju političke poene, mještani Beransela ponavljaju da očekuju da ih neko zvanično obavijesti o svemu tome, tim prije jer je samo dan nakon Marovićeve izjave grupa od desetak mještana Beransela došla na zakazano ročište u Sud za prekršaje i svi odreda su kažnjeni novčano sa po stotinu eura, a nekoliko dana ranije sa po stotinu deset eura novčane kazne kažnjene su dvije žene iz Beranela, “zbog nedoličnog, odnosno besprizornog ponašanja”. Ta kazna se odnosila na incident kada su Berasnelci jajima zasuli kamione komunalnog preduzeća koji su probili blokadu i vraćali se sa smetlišta.

„Poručujemo Maroviću, da obavijesti sudove da je problem riješen i da ne treba više da nas zovu na ročišta i izriču novčane kazne” – kazao je predsjednik MZ.

Bonus video: