Roćen: Odnos prema medijima mjera napredovanja prema EU

Panelisti se nijesu, što su predstavnici nezavisnih medija uočili, osvrnuli na fizičku ugroženost novinara.
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2011. 13:18h

Učesnici javne rasprave o Nacrtu akcionog plana za praćenje sprovođenja preporuka iz mišljenja evropske komisije saopštili su da će preduzeti niz konkretnih mjera, među kojima spadaju davanje finansijske pomoći medijima, formiranje nezavisne Agencije za elektronske medije i brisanje klevete kao krivičnog djela.

Panelisti se nijesu, što su predstavnici nezavisnih medija uočili, osvrnuli na fizičku ugroženost novinara i brojne slučajeve u kojima su predstavnici sedme sile napadani, prebijani i ubijani, a da stvarni počinioci nijesu nikada pronađeni.

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Milan Roćen ocijenio je da će odnos prema medijima i civilnom društvu biti mjera napredovanja Crne Gore prema Briselu.

"Crnoj Gori treba Akcioni plan, ali i akcija", kazao je Roćen.

Ministar kulture Branislav Mićunović kazao je da su mediji u uslovima tranzicije imali ključnu ulogu, te da državni organi ostaju njihovi partneri.

"Sloboda je nužno skopčana sa odgovornošću, a još je posla i na državi i na medijima", kazao je on.

Predstavnici Vlade pojasnili su da se, za sada, kreće sa nizom konkretnih mjera.

Savjetnik predsjednika vlade Predrag Stamatović kazao je da će država pomoći preduzeću Bega pres sa oko 800.000 eura kao kompaniji koja se nalazi u prestruktuiranju.

Vuksan Vuksanović iz Ministarstva pravde kazao je da će se povreda časti i ugleda ubuduće štititi u građanskom postupku, te da će crnogorski sudovi biti u obavezi da poštuju praksu evropskog suda za ljudska prava.

"Više neće biti krivičnog postupka", kazao je on.

Predstavnici civilnog sektora interesovali su se za rad javnog sektora i plate prvilh ljudi te medijske kuće, što je, po mišljenju Roćena i Mićunovića, opravdan zahtjev.

" Ni ja ne znam zašto se to krije", kazao je Mićunović.

Predsjednik helsinškog odbora Slobodan Franovic objasnio da je kleveta po međunarodnim standardima svjesna i namjerna laž.

"Kleveta nije ako novinar objavi neistinitu informaciju ukoliko je vjerovao da je ona istinita", kazao je Franović.

Urednik "Vijesti" Mihailo Jovović kazao je da je ključna stvar napor države da se obezbijedi bezbjednost novinara, podsjećajući na nerasvijetljene slučajeve prebijanja Mladena Stojovića, Željka Ivanovića, ubistvo Duška Jovanovića.

Bonus video: