Roditelji sve više prepoznaju značaj predškolskog obrazovanja

Roditelji i djeca u Kolašinu, Kotoru i Pljevljima bili su u prilici da se upoznaju sa radom vrtića, razgovaraju sa vaspitačima, nutricionistima, stručnim saradnicima, predstavnicima savjeta roditelja, i informišu se na koji način se vrši upis
449 pregleda 0 komentar(a)
Iz Kolašina, Foto: Ministarstvo prosvjete
Iz Kolašina, Foto: Ministarstvo prosvjete

Broj upisane djece u vrtiće u posljednjih nekoliko godina značajno je povećan, što govori o podizanju svijesti roditelja o značaju predškolskog obrazovanja za ukupan rast i razvoj djeteta, poručeno je sa prezentacija kampanje “Zablistaću u vrtiću” u Kolašinu, Kotoru i Pljevljima.

Kako su saopštili iz Ministarstva, roditelji i djeca bili su u prilici da se upoznaju sa radom vrtića, razgovaraju sa vaspitačima, nutricionistima, stručnim saradnicima, predstavnicima savjeta roditelja, i informišu se na koji način se vrši upis.

"Iz sve tri opštine poslata je poruka da je broj upisane djece u zadnjih nekoliko godina značajno povećan, te da danas u Kolašinu imamo 84 odsto djece u vrtiću, u Kotoru oko 85, a u Pljevljima oko 80 odsto", navodi se u saopštenju.

Direktorica Javne predškolske ustanove (JPU) “Sestre Radović” u Kolašinu, Olivera Vukićević rekla je da je vrtić otvorio svoja vrata kako bi roditelji mogli da se uvjere da njihova djeca treba da budu dio predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Kako je rekla, kampanje iz ranijih godina i interaktivne službe doprinijele su da kolašinski vrtić pohađa oko 84 odsto djece uzrasta od jedne godine do polaska u školu, a ako bi se izdvojio uzrast od tri do šest godina, obuhvaćeno je čak oko 93 odsto mališana u toj opštini.

Direktorica JPU “Radost” u Kotoru Vera Rašković rekla je da je u Kotoru svake godine sve veći broj upisane djece u vrtić, te da u tekućoj godini predškolsko obrazovanje pohađa oko 900 mališana.

Ona je naglasila da je taj broj na nivou od oko 85 odsto obuhvaćene djece, što govori o podizanju svijesti roditelja o značaju predškolskog obrazovanja za sveukupan rast i razvoj djeteta.

Direktorica JPU “Eko bajka” u Pljevljima Abela Popović naglasila je da se kampanjom “Zablistaću u vrtiću” želi ukazati značaj koji vrtić ima u svakom segmentu razvoja djeteta, kako fizičkog, tako i psiho-socijalnog.

Ona je istakla da pljevaljski vrtić bilježi stalan rast upisane djece, te da je obuhvat predškolskim obrazovanjem u Pljevljima podignut na oko 80 odsto djece.

U okviru manifestacija u sva tri grada, kako su naveli iz Ministarstva, djeca su pjesmom i igrom pozvala drugare koji još nijesu upisani da im se pridruže u vrtiću.

Kampanja „Zablistaću u vrtiću“ organizovana je drugu godinu zaredom, a cilj je povećanje upisa djece u vrtiće.

Bonus video: