Roditelji u strahu od vakcina: Za godinu samo 64% djece primilo MMR

Iz Instututa za javno zdravlje upozoravaju da se obuhvat sa MMR vakcinom smanjio sa 90 na svega 64 odsto. Pozivaju roditelje da ne nasijedaju na internet prevare i da se za sve nedoumice u u vezi sa vakcinacijom obrate ljekarima
332 pregleda 122 komentar(a)
vakcinacija, vakcina, Foto: Screenshot (YouTube)
vakcinacija, vakcina, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 25.07.2016. 19:32h

Strah od vakcinacije, pogotovo MMR vakcinom, lako je izraziti brojevima. Od 90 odsto vakcinisane djece prije pet ili šest godina, do svega 64 odsto prošle godine.

"Problem je mogao bih reći, rastući, što se posljednjih par godina registruje pad obuhvata djece, taj pad je najizraženiji sa posebno jednom vakcinom, to je vakcina protiv malih boginja, rubeole i zaušaka. Ono što je dobro je to što zahvaljujući obuhvatima u prethodnim godinama, Crna Gora još uvijek raspolaže sa zavidinim kolektivnim imunitetom", kaže Senad Begić iz Instituta za javno zdravlje.

To znači da je vakcinisana većina djece koja su rođena u prethodnim godinama, tako da još ne treba da strahujemo od epidemija teških zaraznih bolesti. Kada je riječ o MMR vakcini, stručnjaci kažu da je ne treba odlagati i upozoravaju da se kod nas sada dešava ono što je bilo na Zapadu prije 20 ili 30 godina.

"U Crnoj Gori je karakterističan trend odbijanja MMR vakcinacije, odnosno odlaganja MMR vakcinacije, koji je u zapadnom svijetu bio zabilježen, 80-ih i 90-ih godina 20. vijeka, na kojem su se nažalost zapadne zemlje Evrope naučile da, iz prostog razloga što je pad povjerenja u vakcinacije doveo do velikih epidemija zaraznih bolesti, sa mnogo djece koja su nažalost izgubila svoje živote, a koji su mogli biti sačuvani vakcinacijama", kaže za Begić TV Vijesti.

U Crnoj Gori se roditelji koji odbiju vakcinaciju kažnjavaju prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Sudovi za prekršaje prošle godine su kaznili 12 roditelja sa po 500 eura, zbog toga što su odbili da vakcinišu djecu.

A među građanima se o vakcinama, govori više nego ikad.

Otpor prema vakcinama će nestati, onda kada se epidemije zaraznih bolesti ponovo počnu javljati. A sa roditeljima, kažu ljekari, mora se više razgovarati.

"Mi kao jedno malo društvo, prosto sebi ne možemo i ne smijemo da dozvolimo da pad obuhvata ugrozi populaciju najosjetljivijih, da ugrozi populaciju naše djece, zbog toga je jako bitno da se vakcinacija sprovodi na vrijeme i na način na koji je propisano kalendarom imunizacija", navodi Begić.

Svi vi koji imate bilo kakve dileme, trebalo bi prvo da se obratite izabranim ljekarima vaše djece ili epidemiolozima Instituta za javno zdravlje. I ne libite se da zatražite odgovore na sva pitanja.

Bonus video: