Roditelji u zabludi, vakcinišite djecu

Potrebno da se radi na informisanju, razmjenjivanju informacija utemeljenih na naučnim dokazima kako bi se pomoglo roditeljima da donesu najbolju odluku – vakcinišu svoje dijete, kazala Brajović
341 pregleda 5 komentar(a)
Shutterstock, Foto: Shutterstock
Shutterstock, Foto: Shutterstock

Činjenica da dugi niz godina, zahvajujući vakcinama, nismo imali masovna oboljevanja od mnogih zaraznih bolesti stvorili su lažni mir i sliku da zarazne bolesti više nisu toliko opasne, poručio je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Senad Begić.

“Svjedoci smo da je upravo zbog navedene situacije, kao i iskrivljenih činjenica, određeni broj naših roditelja ranijih godina doveden u zabludu zbog koje je odlučio da odloži vakcinaciju svoje djece do nekog starijeg uzrasta čime se period tokom kojeg su djeca nezaštićena produžen, a njihovo zdravlje ugroženo”, kazao je Begić povodom obilježavanja Evropske sedmice imunizacije.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), samo u periodu od 2000. do 2016. zahvaljujući upotrebi MMR vakcine sačuvano je 20,4 miliona ljudskih života.

Preliminarni podaci ove agencije Ujedinjenih nacija ukazuju da je u prva tri mjeseca ove godine prijavljeno više od 112.000 slučajeva oboljelih od malih boginja u 170 zemalja svijeta, što predstavlja porast za 300 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Šefica SZO u Crnoj Gori Mina Brajović smatra da je to nedopustivo.

“Budući da se radi o oboljenju koje je moguće gotovo u potpunosti spriječiti primanjem dvije doze bezbjedne i efikasne vakcine. SZO preporučuje da nivo obuhvata populacije bude 95 odsto. Raspoloživi podaci ukazuju da je na globalnom nivou stopa MMR imunizacije nedovoljna i iznosi 85 odsto, dok je ovaj procenat za drugu dozu MMR vakcine još niži - 67 odsto”, kazala je ona.

Dodaje da je potrebno da se radi na informisanju, razmjenjivanju informacija utemeljenih na naučnim dokazima kako bi se pomoglo roditeljima da “donesu najbolju odluku - vakcinišu svoje dijete i podrže zdravlje i razvoj”.

Povodom obilježavanja sedmice imunizacije, planirano je premijerno izvođenje predstave “Zdravkino srce”.

Radi se o autorskom projektu, koji je realizovala SZO uz podršku IJZ i u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja.

Kampanju će sprovesti i UNICEF, na čelu sa njihovim ambasadorom dobre volje Rambom Amadeusom. UNICEF-ova kampanja #VakcineDjeluju koristiće društvene medije kako bi podigla svijest roditelja da vakcine štite njihovu djecu.

Bonus video: