Roditeljima i učenicima iz Murina neprihvatljiv predlog predsjednika Opštine Plav

Roditelji i učenici Murina blokirali su magistralni put Murino -Berane, revoltirani što 62 srednjoškolca iz te varošice ni poslije 20 dana nemaju prevoz do neke od srednjih škola u Beranama, udaljenih 36 kilometara
4242 pregleda 3 komentar(a)
Sa protesta u Murinu, Foto: Jadranka Ćetković
Sa protesta u Murinu, Foto: Jadranka Ćetković

Roditeljima i učenicima iz Murina neprihvatljiv je predlog predsjednika Opštine Plav Mirsada Bajraktarevića koji je ponudio da djeca u škole u Beranama putuju sa “Elan” prevoznikom, što bi po jednom učeniku iznosilo 85 evra.

“Od toga 10 odsto bi platila Opština, a 20 odsto bi refundiralo Ministarsto prosvjete. Znamo i da prošle godine naša djeca nijesu mogla da ostvare tu subvenciju, tako da vjerujemo da bi i ove godine bila ista priča. Zato nije prihvatljivo da roditelji plaćaju po 75 eura za prevoz, ako se uzme u obzir da neka domaćinstva imaju i po tri učenika, te bi stoga morali izdvojiti 225 eura mjesečno “, rekao je “Vijestima” jedan od roditelja Momčilo Đukić.

On je naveo da će danas roditelji i đaci poći u Berane ispred škola gdje će “i ostala djeca beranskih škola pružiti podršku vršnjacima”. Najavili su i da bi u ponedjeljak moglo doći do protesta isperd Ministarstva prosvjete, gdje bi zatražiti ostavku ministra prosvjete Damira Šehovića.

Roditelji i učenici Murina blokirali su magistralni put Murino -Berane, revoltirani što 62 srednjoškolca iz te varošice ni poslije 20 dana nemaju prevoz do neke od srednjih škola u Beranama, udaljenih 36 kilometara.

Iz Ministarstva prosvjete su, nakon toga, onovili da prevoz učenika nije u njihovoj nadležnost, prebacujući odgovornost na beransku Opštinu, odakle su tvrdili suprotno i naveli da se radi o opštini Plav.

“Riječ je o nadležnostima opština i drugih organa koje se bave prevozom, dok Ministarstvo participira u cijeni karte. U međumjesnom saobraćaju učenici ostvaruju ovo pravo koristeći javni prevoz”, piše u saopštenju Ministarstva.

Bonus video: