Romi i Egipćani tražiće da uđu u Skupštinu

Iako se o pravima manjina često govori, prema riječima Đukanovića, konkretna podrška Romima i Egipćanima uvijek izostane
0 komentar(a)
Biljana Alković, Foto: Arhiva Vijesti
Biljana Alković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.12.2012. 08:54h

Predstavnici Roma i Egipćana zatražiće da u narednom sazivu Skupštine Crne Gore budu zastupljeni kao manjina, na principima afirmativne akcije, saopšteno je na predstavljanju Analize o mogućnostima učešća Romkinja i Egipćanki u radu odbora za rodnu ravnopravnost Instituta za socijalnu inkluziju.

Pomoćnik direktora Instituta za socijalnu inkluziju (ISI) Andrija Đukanović smatra da bi Romi i Egipćani, ukoliko bi im se ponudio princip afirmativne akcije, osvojili 0,35 odsto glasova, što je dovoljno za imenovanje predstavnika te manjine u Skupštini.

„Hrvatskoj nacionalnoj zajednici je taj princip afirmativne akcije omogućen, međutim, za Rome taj procenat ne važi. Nacionalni savjet Roma i Egipćana pokušavao je lobiranjem kod najviših organa vlasti da se izbori za to pravo, ali nijesu dobili nikakav odgovor. Nijedna politička partija nije pokazala interesovanje da to pitanje plasira tamo gdje se donose odluke”, kazao je Đukanović.

Iako se o pravima manjina često govori, prema riječima Đukanovića, konkretna podrška Romima i Egipćanima uvijek izostane.

Izvršna direktorka ISI Biljana Alković kazala je da su za to što Romima i Egipćanima nije zakonom omogućeno da imaju svoje predstavnike u parlamentu, djelimično i sami krivi.

“Međutim, i politička elita je morala da se pobrine da se to pravo omogući i ovoj grupi”, kazala je Alković.

Bonus video: