Romski forum za integracije: Novac usmjeriti gdje treba

Koalicija NVO “Romski forum za integracije” uputila je zahtjev predsjedniku Komisije za Lokalni akcioni plan (LAP) da od sada predstavnik za RAE populaciju bude Ismet Kurti umjesto Veselja Beganaja.
88 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2012. 20:15h

Kao razlog iz NVO “Romski forum za integracije” su naveli činjenicu da je podršku njihovoj Koaliciji potpisalo 95 odsto pripadnika RAE populacije sa teritorije Opštine Nikšić.

Oni su uz zahtjev predali i pomenuti spisak.

„Tražimo da se maksimalno ispoštuju odredbe LAP-a za uključenje RAE populacije za period 2008-2015, tako što će Komisija za praćenje implementacije LAP-a, zbog dugogodišnje neaktivnosti, nestručnog rada i nezalaganja za interese RAE populacije iz sastava članstva Komisije, a na naš zahtjev, isključiti predstavnika te populacije Veselja Beganaja i u njen sastav imenovati predstavnika koji će se istinski zalagati za njene interese, a koga će imenovati naša Koalicija“, stoji u zahtjevu koji je potpisao predsjednik Koalicije Mirsad Muratović.

Koalicija od Komisije traži i da ispoštuju odredbe iz LAP-a koje se odnose na finansiranje akcija za uključivanje RAE populacije kojima je predviđeno da se svake godine izdvoji 40.000 eura za projekte koji poboljšavaju položaj ove populacije.

„Tražimo i da se ispoštuje plan rebalansa budžeta Opštine Nikšić za 2012. godinu kojim je predviđeno da se izdvoji 20.000 eura za sufinansiranje četiri projekta u tri romska naselja, a sve u skladu sa odredbama LAP-a“, navodi se u zahtjevu.

Nezadovoljni i ponašanjem Sokolja Beganaja

Koalicija je bila nezadovoljna i ponašanjem Sokolja Beganaja i NVO „Romski san“, pa je organizovala vanrednu sjednicu na kojoj je Beganaja i njegovu organizaciju isključila iz članstva „zbog kršenja Statuta Koalicije, narušavanja njenog ugleda i dužeg neodazivanja na sjednice i sastanke“.

„Imenovani je u više navrata prekršio Statut Koalicije prekoračivši ovlašćenja i lažno se predstavljao u ime Koalicije, stvarajući tako dobit za sebe i svoju organizaciju, a ne za Koaliciju, čiji je bio član. Imenovani je predsjednika Koalicije usmeno obavijestio da neće više da bude član Koalicije i da učestvuje u njenom radu, što je Skupština jednoglasno usvojila“, navodi se u saopštenju Koalicije NVO “Romski forum za integracije”.

Beganaj: Optužbe netačne

Sokolj Beganaj je kazao da ne želi da se bavi takvim podmetanjima i neistinama jer, prema njegovim riječima, optužbama koje su neosnovane i netačne ne treba dati na značaju. „Nijesam želio da budem član Koalicije i da plaćam drugima da nam piše projekte.

Želio sam to sam da naučim, a ne da neko drugi to radi umjesto mene. Iako sam bio predsjednik Odbora, kod mene nije bio pečat, niti ništa od dokumenata. Želio sam samo da se isključim iz svega toga, a njima neka je sa srećom.

Nijesam želio da budem u takvom timu i ne želim da se bavim njihovim manipulacijama“, kazao je Beganaj. Jedino za čim žali, kako je kazao, to je projekat „Romski bal“, prvi takve vrste u Crnoj Gori, čiji je on bio autor. Volio bih da se tako jedna lijepa manifestacija nastavi.

Galerija

Bonus video: